Dobri rezultati Hrvatske u borbi s koronavirusom

Slika /2020 Slike/photo-1504509670428-2c66853fd9f7.jfif

​Zagreb, 4. lipnja 2020. –Na održanoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, danas je predstavio aktualno stanje i informacije vezane za koronavirus u Hrvatskoj i svijetu.

Na početku sjednice ministar Beroš iznio je podatke o broju oboljelih u svijetu, koji je sad 6.474.784. Oporavljenih je 3.083.701, dok je preminulih 382.701.

"101. je dan od pojave novog koronavirusa u Republici Hrvatskoj te četiri zadnja dana nema novooboljelih, dok je postotak oporavljenih u odnosu na ukupan broj slučajeva premašio 93 posto. 39. je dan od početka popuštanja prvih epidemioloških mjera. U svakoj fazi brojke su bile stabilne, a broj novo zaraženih niti u jednom trenutku nije premašio broj novo oporavljenih“, naglasio je ministar Beroš.

Na sljedećim grafovima možemo vidjeti prikaz broja ukupno oboljelih, oporavljenih ali i aktivnih slučajeva kojih danas brojimo 48. Sveukupno u Hrvatskoj je testirano 67.814 osoba, njih 2246 pozitivno, oporavljeno je 2095 osoba, dok su 103 osobe preminule.

Graf 1. Prikaz broja ukupno boljelih, oporavljenih i aktivnih slučajeva u Hrvatskoj.

Graf 2. Prikaz izliječenih, preminulih i aktivnih slučajeva u postotcima. 
Graf 3. Grafički pregled stanja u Hrvatskoj. Linijski prikaz sveukupnog broja oboljelih i oporavljenih. 

Ministar Beroš osvrnuo se i na bolničke zdravstvene ustanove te rekao kako u skladu s povoljnom epidemiološkom situacijom iste povećavaju broj pregleda i zahvata te je nastavljeno s povećanjem redovitog rada. Bolnice i dalje vrše evaluaciju listi čekanja i pozivaju pacijente sukladno utvrđenim prioritetima odnosno medicinskoj indikaciji. "Prema zadnji podacima bolnice su povećale realizaciju redovnog rada u specijalističko konzilijarnoj zaštiti za 73 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Ostvareni postotak dokazuje dobru prilagodbu i brzo reagiranje na novonastale situacije", istaknuo je ministar Beroš.

Nadalje, ministar je napomenuo kako Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo turizma te Ekspertna skupina Kriznog stožera Ministarstva zdravstva pripremaju protokol za postupanje u slučaju sumnje na slučaj zaraze COVID-19 u turističkim objektima.

Graf 4. - Dnevni broj oboljelih u Hrvatskoj i svijetu (ukupno) kroz mjesec svibanj. 

„Sa svega dva novooboljela u proteklih tjedan dana, nastavljamo s odličnim rezultatima. I dok je u istom periodu u svijetu zabilježen rekordan broj novooboljelih u jednom danu, više od 124 tisuće, mi bilježimo brojke koje znače uspjeh i ulijevaju sigurnost“,  rekao je ministar Beroš i naglasio kako smo ovako dobro pozicionirani zahvaljujući ponajprije djelatnicima zdravstva, ali i ostalih resora te odgovornim građanima. 

"I dalje se pažljivo prati razvoj epidemiološke situacije u svijetu, osobito susjednih država te onih čije turiste očekujemo te zbog toga ne žurimo s odlukom o ukidanju epidemije. Nepoznanice koje donosi novi virus u kombinaciji s priljevom turista i otvaranjem granica, zahtijevaju od nas povećanu pažnju i oprez", istaknuo je ministar Beroš te naveo primjer Slovenije i Njemačke kao zemlje s novim žarištima opominjući da s virusom moramo biti jako oprezni.

Ministar zdravstva pozvao je da svi zajedno i dalje ustrajemo u prevenciji zaraze te ostanemo dogovorni, jer zdravlje nije sve, ali sve je bez zdravlja - ništa.

Pisane vijesti