Državni tajnik Dulibić na 70. zasjedanju Svjetske zdravstvene skupštine

Slika /2017 Vijesti/IMG_0607.jpg

ŽENEVA, 22. svibnja 2017. – Državni tajnik gosp. Tomislav Dulibić sa suradnicima sudjeluje na 70. zasjedanju Svjetske zdravstvene skupštine koje se održava u Ženevi od 22. do 31. svibnja. 

Na ovogodišnjem zasjedanju ovog najvišeg upravljačkog tijela Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) okupilo se oko četiri tisuće stručnjaka i visokih dužnosnika u području zdravstva iz cijelog svijeta. Sudjeluju i brojni stručnjaci iz međunarodnih organizacija, agencija Ujedinjenih naroda i nevladinih institucija.
 
Raspravlja se o brojnim javnozdravstvenim temama kao što su kronične nezarazne bolesti, borba protiv zaraznih bolesti i antimikrobne otpornosti, zdravlje izbjeglica i migranata, integrirane zdravstvene usluge, promicanje zdravlja tijekom svih životnih razdoblja, jačanje sustava pripravnosti, nadzora i odgovora na zdravstvene prijetnje, reforma SZO-a. Na dnevnom redu je i tijek implementacije strateških dokumenata kao što su Ciljevi održivog razvoja te Globalna strategija za zdravlje adolescenata.
 
U utorak, 23. svibnja održani su izbori novog generalnog direktora SZO između tri kandidata: dr. Tedros Adhanom iz Etiopije, dr. Sania Nishtar iz Pakistana i dr. David Nabarro iz Ujedinjene Kraljevine, a u trećem krugu a s najvećim brojem glasova izabran je Etiopljanin, na mandat od pet godine koji mu započinje 1. srpnja 2017. godine.  Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus je obnašao dužnost ministra vanjskih poslova Etiopije u razdoblju od 2012. do 2016. godine, te ministra zdravstva od 2005. do 2012. godine. Kao ministar zdravstva, uspješno je proveo reforme nacionalnog zdravstvenog sustava i zdravstvene infrastrukture, te pokrenuo nove mehanizme financiranja zdravstvenog osiguranja. Također je bio predsjednik Uprave Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, te supredsjednik Roll Back Malaria partnerstva i  Uprave za partnerstvo o zdravlju majki, djece i novorođenčadi. 
U petak, 26. svibnja bit će održani izbori za članove Izvršnog odbora Svjetske zdravstvene organizacije.
 

Stranica