Europski dan darivanja organa u Hrvatskoj

Slika arhiva/images/novosti/novosti/europski_dan_darivanja_organa_u_hrvatskoj/106038-1-cro-HR/europski_dan_darivanja_organa_u_hrvatskoj.jpg

Zagreb, 9. listopada 2014.g. – Hrvatska se u području darivanja i presađivanja organa već četvrtu godinu za redom izdvaja kao vodeća zemlja svijeta, rečeno je na tiskovnoj konferenciji u povodu proslave  Europskog dana darivanja organa, koji se na inicijativu Vijeća Europe paralelno obilježava  u nizu  europskih država. 

Okupljenim novinarima obratili su se ministar zdravlja prim. Siniša Varga, dr.med.dent, pomoćnik ministra za transplantacijsku medicinu doc.dr.sc. Dragan Korolija-Marinić, Tanja Watz iz Hrvatske udruge Transplant i dr. Nikola Zgrablić iz Hrvatske donorske mreže. Naglašeno je kako Ministarstvo zdravlja transplantacijski program prepoznaje kao jedan od strateških ciljeva te ga valorizira kao program od posebnog nacionalnog interesa. Predstavljeni su rezultati transplantacijskog programa u Hrvatskoj.  Prema međunarodno usvojenim pokazateljima uspješnosti transplantacijskog programa Hrvatska je u 2013.g. bila vodeća ili jedna od tri vodeće zemlje svijeta: prva u svijetu po broju transplantacija jetri (26,5 na milijun stanovnika); prva u svijetu po broju transplantacija bubrega s umrlih darivatelja (47,7 na milijun stanovnika); druga u svijetu po broju aktualnih darivatelja organa (35 na milijun stanovnika); te treća u svijetu po broju transplantacija srca (7,6 na milijun stanovnika).  Zahvaljujući plemenitoj odluci o darivanju organa (152 darivatelja) u 2013. godini presađena su ukupno 362 organa, od toga 207 bubrega, 115 jetara, 33 srca i 7 gušterača. Lista čekanja na presađivanje organa u periodu od 2009-2013. godine smanjena je za 43%,  što je odraz uspješno implementiranog organizacijskog modela baziranog na visoko educiranim i motiviranim koordinacijskim i transplantacijskim timovima, kao i sustavne podrške i povjerenja javnosti u pravičan i transparentan sustav dodjele organa.

U sklopu obilježavanja Europskog dana darivanja organa  u Zagrebu se održava Međunarodni tečaj TPM Hrvatska, namijenjen zdravstvenim djelatnicima koji rade u jedinicama intenzivnog liječenja u transplantacijskom programu.  Na tečaju sudjeluje 36 sudionika iz Hrvatske i Regije (Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Makedonije).  Cilj tečaja je pružiti specifična znanja i vještine za pravovremeno prepoznavanje i optimalno zbrinjavanje mogućih darivatelja organa. Edukacija u ovom području preduvjet je povećanju  broja darivatelja organa te unaprjeđenju kvalitete i učinkovitosti donorskog programa u bolnicama. Organizatori su, uz Ministarstvo zdravlja, Hrvatska donorska mreže (HDM) i Transplant Procurement Management-Donation and Transplantation Institute Foundation (TPM-DTI Foundation) - Barcelona. Predstavljena je i promidžbena akcija „Suglasnik za život“ koju provodi Hrvatska udruga Transplant kao dugogodišnji partner Ministarstva zdravlja u promicanju davalaštva organa.  Naglašeno je kako Hrvatska i dalje nastavlja kao Regionalni zdravstveni centar za razvoj programa i darivanja i transplantacije organa (RHDC) te svojim primjerom pomaže i potiče zemlje u regiji na izjednačavanje standarda i kvalitete zdravstvene zaštite iz područja transplantacijske medicine. 



Pisane vijesti