Glavni direktor IAEA u posjeti Ministarstvu zdravlja

  • Slika arhiva/images/novosti/novosti/glavni_direktor_iaea_u_posjeti_ministarstvu_zdravlja/116617-1-cro-HR/glavni_direktor_iaea_u_posjeti_ministarstvu_zdravlja.jpg
  • Slika

ZAGREB, 31. listopad – Predstavnici Ministarstva zdravlja i članovi izaslanstva Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta (ENVI) održali su danas radni sastanak.
 

Na sastanku je bilo riječi o dugogodišnjoj suradnji između Hrvatske i Međunarodne agencije za atomsku energiju. U prethodnim razdobljima veliki broj medicinskih ustanova sudjelovao je u raznim aktivnostima tehničke suradnje s IAEA, što je rezultiralo jačanjem institucionalnih (oprema) i stručnih kapaciteta (školovanje liječnika, inženjera i fizičara), a Ministarstvo zdravlja je pomagalo kroz osiguravanje nacionalnog sudjelovanja u nabavci potrebne opreme. 

„Suradnja s IAEA je od velikog značaja za Hrvatsku te vjerujemo kako ćemo i u budućnosti surađivati kako bi poboljšali zdravstvenu zaštitu naših građana“ istaknuo je ministar prim. Siniša Varga. Antoinette Kaić-Rak naglasila je dobre odnose sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

„Međunarodna agencija za atomsku energiju zainteresirana je za daljnju suradnju s vašom zemljom, a područje zdravlja treba nam biti u prvom planu“, naglasio je glavni direktor IAEA Yukiya Amano.

Akademik Zvonko Kusić izrazio je zahvalnost Agenciji, istaknuvši kako je Agencija napravila izvanredan posao u razvoju nuklearne medicine, ne samo u Hrvatskoj već i u cijeloj regiji u posljednjih 40-ak godina. Naglasio je kako u Hrvatskoj postoji visoka stopa oboljenja od malignih bolesti te istaknuo kako Ministarstvo zdravlja provodi brojne nacionalne preventivne programe, u cilju ranog otkrivanja i uspješnog liječenja.

Predstavnici Republike Hrvatske i IAEA obostrano su suradnju ocijenili vrlo uspješnom, naglasivši kako se u svim relevantnim institucijama te stručnim krugovima u Hrvatskoj pridaje veliki značaj IAEA-i, s obzirom da ostvarena suradnja rezultira izravnom financijskom pomoći za široki spektar djelatnosti u medicini, znanosti i gospodarstvu.

Slijedom toga, u suradnju su uključene različite institucije, od instituta i fakulteta do bolnica, a pomoć IAEA se ostvaruje kroz financiranje nacionalnih projekata tehničke suradnje, zatim kao financijska pomoć za odabrane jednogodišnje istraživačke projekte znanstvenika, financiranjem  znanstvenih i stručnih posjeta, stipendijskih boravaka i obuku naših stručnjaka u okviru regionalnih projekata, te kroz vrlo značajnu međusobnu razmjenu znanja.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je međunarodna organizacija Ujedinjenih naroda čiji glavni cilj je korištenje atomske energije u miroljubive svrhe. IAEA ima 164 države članice, a Republika Hrvatska je članica IAEA od 1993. godine.



Pisane vijesti | Međunarodne aktivnosti