Hrvatska spremna odgovoriti na zarazu virusom ebole

Slika /Vijesti/2014/klinika-fran-mihaljevic.jpg

ZAGREB, 13. listopada 2014. – Zagrebačka Klinika za infektivne bolesti „dr. Fran Mihaljević“ ima prostorne uvjete za zbrinjavanje potencijalnih bolesnika s ebolom u skladu s postojećim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). U sklopu Klinike nalazi se Odjel za prostornu izolaciju bolesnika s opasnim zaraznim bolestima. Odjel ima zaseban ulaz, zasebno dizalo te tri bolesničke sobe s izdvojenim ulazom za bolesnike s balkona. Svaka soba ima dva kreveta i vlastitu kupaonicu. Također postoji zaseban prostor za propisno odijevanje, svlačenje i dezinfekciju zaštitne odjeće i opreme za osoblje koje njeguje bolesnika.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, do 3. listopada ove godine u svijetu je od ebole oboljela 7491 osoba, a 3439 ih je umrlo. Rizik od zaraze prisutan je u Liberiji, Gvineji, Sijera Leoneu, Nigeriji i u DR Kongu. Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti svaki putnik koji iz tih zemalja dolazi u Republiku Hrvatsku, dužan se javiti graničnom sanitarnom inspektoru. 

Još jednom treba naglasiti da je rizik od zaraze virusom ebole izrazito mali te da se virus ne prenosi zrakom poput virusa gripe ni uobičajenim kontaktom s ljudima koji ne izgledaju bolesno. Zaraženi ljudi u vrijeme inkubacije nisu zarazni za okolinu jer počinju izlučivati virus tek kada se pojave znakovi bolesti. Virus živi vrlo kratko na površinama koje su na suncu ili posušenim površinama.
 

Pisane vijesti