Hrvatski i američki liječnici uspješno razmijenili iskustva u skrbi za veterane

Slika arhiva/images/novosti/hrvatski_i_americki_lijecnici_uspjesno_razmijenili_iskustva_u_skrbi_za_veterane/114205-1-cro-HR/hrvatski_i_americki_lijecnici_uspjesno_razmijenili_iskustva_u_skrbi_za_veterane.jpg

Ministar zdravlja prim. dr. Siniša Varga i pomoćnik ministra za stacionarnu zdravstvenu zaštitu dr. Dragan Korolija-Marinić posjetili su čikašku veteransku bolnicu gdje američki liječnici prenose svoja iskustva hrvatskim liječnicima iz veteranskih bolnica u Zaboku, Kninu i Vukovaru
 

Ministar zdravlja prim. dr. Siniša Varga i pomoćnik ministra za stacionarnu zdravstvenu zaštitu dr. Dragan Korolija-Marinić posjetili su, u organizaciji MVEP i Veleposlanstvom RH u Washingtonu Captain James A. Lowell Federal Health Care Center, veteransku bolnicu u američkom gradu Chicagu.
Cilj posjeta bio je upoznavanje sa organizacijom rada i specifičnostima pružanja zdravstvene zaštite u navedenoj ustanovi koja se brine za američke vojne veterane. Ministar zdravlja prim. dr. Varga i pomoćnik ministra dr. Korolija Marinić doputovali su u Lincolnshire u četvrtak popodne te se isti dan sastali s troje liječnika hrvatskih liječnika specijalista iz OB Zabok, OB Knin i OB Vukovar. U Chicagu su od početka prošlog tjedna na razmjeni znanja i iskustava bili dr. Biljana Načevski Bulaja iz OB Hrvatski ponos iz Knina, dr. Melita Jukić iz OB Vukovar i prim. dr. Zoran Rajković iz OB Zabok.


Ministar zdravlja prim. dr. Varga i pomoćnik ministra dr. Korolija-Marinić u petak su se upoznali s ravnateljem bolnice, dr. Stephenom Holtom i zamjenikom ravnatelja, kapetanom dr. med. Robertom Buckleyem.
Nakon upoznavanja uslijedilo je uvodno izlaganje ravnatelja dr. Stephena Holta koji je prikazao osnovne podatke o strukturi i načinu rada bolnice. Veteranska bolnica ima četiri stotine kreveta, od čega sedamdeset akutnih za kirurške, internističke i psihijatrijske pacijente. Ostali kreveti namijenjeni su dnevnoj bolnici za kronične psihijatrijske pacijente kao i za veterane bez doma. Bolnica zbrinjava 94 tisuće pacijenata: veterane, pripadnike aktivne službe i članove njihovih obitelji. Ukupni godišnji proračun bolnice je 500 milijuna dolara. Bolnica ne zbrinjava akutnu traumu, kao ni postupke intervencijske kardiologije, niti pedijatrijske ili ginekološke pacijente.


U obilasku kampusa koji se sastoji od ukupno 48 zgrada ministru i suradnicima domaćini su pokazali i budući simulacijski centar za stjecanje znanja i vještina u liječenju pacijenata. Pokazan je i model lutke koja simulira ranjenog vojnika na bojištu kojem je amputirana potkoljenica i koji aktivno krvari.
U popodnevnom dijelu susreta američki i hrvatski liječnici raspravljali su o mjera za podizanje i očuvanje kvalitete zdravstvene skrbi, a domaćini su hrvatskoj delegaciji pokazali i bolnički sustav e-kartona.


Po završetku rasprave, ministar zdravlja prim. dr. Siniša Varga održao je predavanje o hrvatskom zdravstvenom sustavu i reformskim mjerama u zdravstvu, a američkim je domaćinima prikazana i povijest razvoja naših bolnica i trenutno stanje u bolnicama u Zaboku, Vukovaru i Kninu.

Predstavnici hrvatske delegacije dogovorili su s američkim kolegama daljnju suradnju i i prijenos dobre kliničke prakse iz Captain James A. Lowell Federal Health Care Center u Hrvatsku i hrvatske veteranske bolnice.
Ravnatelj FHCC dr. Holt prihvatio je poziv da dođe u Hrvatsku kako bi pomogao u organizaciji i daljnjem prenošenju znanja u okviru suradnje američkog i hrvatskog zdravstva na području skrbi o ratnim veteranima.



Pisane vijesti