Humanitarnom akcijom se prikupljaju sredstva za istraživanja raka u Institutu Ruđer Bošković

  • Slika /2017 dokumenti razni/Milan Kujundžić[10].jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Punoljetno izdanje Terry Fox Runa okupilo 6 000 sudionika
 
Središnje događanje humanitarne akcije Terry Fox Run održalo se jučer, 24. rujna, 18. put na zagrebačkom jezeru Jarun. 
Poznatu međunarodnu akciju, koja je u proteklih 17 godina okupila više od 100.000 sudionika u Hrvatskoj, jučer je trčanjem, rolanjem, hodanjem i vožnjom bicikla te kupnjom majica s vizualom akcije podržalo više od 6 000  građana.


 
Znak za početak utrke dao je Ministar zdravstva, izaslanik predsjednika Vlade prof. dr. Milan Kujundžić, a okupljene su na Jarunu pozdravili i veleposlanik Kanade NJ.E. Daniel Maksymiuk, dr. sc. Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, prof. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka, dr. sc. Neven Soić, pomoćnik ravnatelja Instituta Ruđer Bošković te doc.dr.sc. Tomislav Madžar, posebni savjetnik za zdravstvo i sport Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.
Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi skupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.
 „Terry Fox je bio Kanađanin koji je nadahnuo mnoge ljude, a Terry Fox trka u Zagrebu je zaista nadahnjujuća akcija“, izjavio je veleposlanik Kanade u Hrvatskoj, NJ.E. Daniel Maksymiuk.
Osim što se ove godine obilježava punoljetno izdanje utrke, slavi se i 150. rođendan Kanade, 50. rođendan Hrvatske lige protiv raka i 20. rođendan MPG-a.
Cilj je utrke Terry Fox Run prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj te pomoć oboljelima od te opake bolesti, a dosad je prikupljeno više od 6.300.000 kuna. Cjelokupni iznos prikupljen u okviru ovogodišnjeg izdanja donirat će se Institutu Ruđer Bošković u svrhu daljnjeg istraživanja raka.
Podršku ovogodišnjem izdanju pokroviteljstvima su iskazali Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Središnji državni ured za šport i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.
 
 

Pisane vijesti