I ove godine na zagrebačkom Jarunu održava se Terry Fox Run

ZAGREB,  23. rujna – Humanitarna utrka Terry Fox Run, koju već tradicionalno organizira Veleposlanstvo Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka i  pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, održat će se u nedjelju na zagrebačkom jezeru Jarun, s početkom u 14 sati. U ime Ministarstva zdravlja utrci će prisustvovati zamjenik ministra dr. Marijan Cesarik.

Svrha akcije, koja se već trinaestu godinu zaredom održava u našoj zemlji, je prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj te podizanje svijesti građana o ovoj bolesti. Dio prikupljenog iznosa bit će doniran Institutu Ruđer Bošković za nabavu kemikalija i opreme potrebnih za istraživanje raka molekularnim mehanizmima. Drugi dio namijenjen je Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj za kupnju dva neinvazivna monitora koji se koriste u prepoznavanju boli kod djece.

Terry Fox Run svake se godine u svijetu trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu te je, kako  bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo u trku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no utrku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22-oj godini. U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

Utrka Terry Fox Run u proteklih je dvanaest godina u Hrvatskoj okupila više od 50.000 sudionika, a prikupljeno je i donirano više od 4 milijuna kuna. Zahvaljujući donacijama prikupljenim u prijašnjim akcijama, na Institutu Ruđer Bošković po prvi se put odvijaju testiranja genetskih predispozicija za nastanak raka dojke kod žena s opterećenom anamnezom, a Klinici za dječje bolesti Zagreb omogućeno je opremanje Centra za transplantaciju koštane moždine.

Više od 3 milijuna Europljana, od toga 21 tisuća Hrvata godišnje oboli od raka, te ih 13 tisuća nažalost izgubi tu bitku. Rak nije problem samo starijih dobnih skupina, već je i važan uzrok prerane smrti u reproduktivnoj i dječjoj dobi. To su stravični podaci koji na grub, ali nažalost istinit način ilustriraju činjenično stanje – zloćudni tumori Hrvatskoj nepovratno oduzimaju ono što joj je najdragocjenije, a to su ljudi.  Zbog toga je 2006. godine započeo Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke , a  godinu dana kasnije Nacionalni program  ranog  otkrivanja raka debelog crijeva. Uskoro  započinje i treći po redu Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice.

 Sudjelujmo u Terry Fox utrci radi njihove i naše bolje budućnosti!



Vijesti iz medija