Informacija o grupiranju hemoragijske groznice s bubrežnim sindromom

Ministarstvo zdravlja izvješćuje javnost kako je  Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba "Andrija  Štampar", javila o grupiranju, odnosno epidemiji obolijevanja od hemoragijske groznice s bubrežnim sindromom (HGBS) na području Zagreba, uglavnom među osobama koje borave na Sljemenu i u podsljemenskim zagrebačkim naseljima, a nekoliko također i na zagorskoj strani. Tijekom siječnja i veljače 2012.g., zaključno s danom 22. veljače 2012.g. zabilježeno je 20 bolesnika, sa srednje teškom slikom bolesti koji su hospitalizirani u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti.  Grupno javljanje bolesnika u zimi nije uobičajeno, no možda se može objasniti vrlo niskim temperaturama u prirodi u dijelu siječnja i veljači,  s posljedičnim migracijama divljih šumskih glodavaca u ljudske nastambe. Ciljane mjere DDD-a i izbjegavanja izlaganja preporučene su  i poduzete.

Medvednica i njeni obronci poznati su kao jedno od naših šumskih područja u kojima se stalno javlja ova bolest, najviše godine 2002. kada je u cijeloj Hrvatskoj vladala epidemija s ukupno gotovo 400 oboljelih. Inače, izvan epidemijskih godina u cijeloj zemlji godišnje se bilježi nekoliko desetaka bolesnih (2011: 20). U 2012. osim ove grupe bolesnih zabilježeno je  pet pojedinačnih slučajeva u raznim dijelovima zemlje.

Glavne upute za izbjegavanje bolesti građanima ovih zagrebačkih područja u sadašnje zimsko snježno vrijeme sastoje se u slijedećem:

Prilikom obavljanja poslova u priključnim zgradama oko svojih kuća kao što su ostave, drvarnice, staje i sl., pozornost obratiti na pranje ruku nakon posla,  a  prije jela, pušenja, ili diranja oka i slično. Pri eventualnom čišćenju takvih prostorija treba nastojati izbjeći stvaranje prašine (mokro čišćenje, oprezno čišćenje) jer tlo i predmeti mogu biti onečišćeni izlučevinama malih glodavaca koje sadrže viruse uzročnike bolesti, i mogu se udahnuti ili nepažnjom unijeti u sluznice ili usta. Također, vrijedi upozoriti da se hrana čuva od pristupa glodavaca.

Iscrpne upute u vezi hemoragijske groznice s bubrežnim sindromom za razne moguće okolnosti objavljene su na web stranici Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

www.hzjz.hr/epidemiologija.htm pod naslovom "Mišja groznica – kako se zaštititi?"

 U domaćinstvima koja su sada pogođena bolešću predviđeno je ciljano suzbijanje glodavaca i dezinfekcija prostora priključnih zgrada, u čemu će svu potrebnu pomoć i po potrebi izvedbu pružati stručnjaci epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba "Andrija Štampar". Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u stalnom je kontaktu i stručnoj konzilijarnoj vezi s epidemiolozima Grada Zagreba a po potrebi će se uključiti u praktičnu provedbu mjera.

Vijesti iz medija