Kampanja za veći odaziv na preventivne preglede

Slika /2017 Vijesti/17820285_1488427021175965_1619558729_o.jpg

U Kongresnoj dvorani u zagrebačkom Green Goldu, održana je 6. travnja svečanost zatvaranja komponente tehničke pomoći projekta "Unaprjeđenje kvalitete provedbe Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka". 

Projekt je financiran u okviru Prijelaznog instrumenta za Republiku Hrvatsku i od iznimne je važnosti za zdravstveni sustav Republike Hrvatske. Provodili su ga MInistarstvo zdravstva kao korisnička institucija projekta i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a tvrtka WYG Savjetovanje provodila je medijsku kampanju.

"S ovog skupa danas šaljemo informaciju da je karcinom izlječiv ako se otkrije u ranoj fazi i zato ga je važno na vrijeme otkriti", rekao je ministar Kujundžić i dodao kako je veliki doprinos medija da obavještavaju o programima skrininga.
"Preventivni programi spašavaju život", rekao je dr. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te naglasio važnost da se građani odazovu pozivu na preventive preglede.

Svrha projekta je bila povećati odaziv građana, jer kod malignih bolesti rano otkrivanje jamči bolje rezultate liječenja. Ovim projektom ostvarena je bolja organizacija, provođenje i praćenje svih Nacionalnih programa na regionalnoj i nacionalnoj razini. Kampanja se putem televizijskih i radijskih spotova, tiskanih medija i internetskih portala, obraćala ciljnim skupinama i na taj način utjecala na svijest ljudi o važnosti odaziva na preventivne preglede.

Zloćudne bolesti jedan su od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj i na ljestvici uzroka smrti nalaze se na visokom, drugom mjestu. Vlada Republike Hrvatske je 2006. godine usvojila Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, 2007. godine Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, a 2010. godine Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice. Na kućne adrese županijski zavodi za javno zdravstvo šalju ciljanim skupinama pozive na besplatne mamografske i ginekološke preglede te na testove za otkrivanje prisutnosti krvi u stolici. Cilj ovih preventivnih programa probira je rano otkriti rak i dugoročno smanjiti pobolijevanje i smrtnost stanovništva. 


Pisane vijesti