Konferencija o prevenciji trgovine ljudskim organima i transplantacijskog turizma

Slika /dokumenti/Tekstovi razni/v naslovana.jpg

Hrvatski predstavnici sudjelovali su 7. i 8. veljače u Vatikanu na Konferenciji o prevenciji trgovine ljudskim organima i transplantacijskog turizma.


Nacionalna transplantacijska koordinatorica dr. Mirela Bušić i predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske gospodin Branko Hrvatin predstavljali su Hrvatsku na Konfereciji o prevenciji trgovine ljudskim organima i transplantacijskog turizma - Summit on Organ Trafficking and Transplant Tourism, koja je održana 7. i 8. veljače u Vatikanu uz podršku Svetog Oca.

Tom je prilikom dr. Bušić predstavila rezultate hrvatskog transplantacijskog programa te dala osvrt na inicijativu i modele suradnje s državama iz regije, a svojom nazočnošću podršku unaprjeđenju transplantacijskog programa iskazao je i hrvatski veleposlanik, gospodin Neven Pelicarić.




Trgovina ljudskim organima, kao i transplantacijski turizam, globalni su problem koji pogađa najranjivije društvene skupine. Siromaštvo, nezaposlenost, loši socijalni, ekonomski i politički uvjeti dovode do porasta trgovine ljudskim organima i transplantacijskog turizma. Upravo kako bi se zaštitile žrtve ove neetične prakse sudionici Konferencije, 75 stručnjaka iz cijelog svijeta, razmatrali su globalne razmjere trgovine ljudskim organima i transplantacijskog turizma te su usvojili preporuke za prevenciju takve prakse.

Statement of the Pontifical Academy of Sciences Summit on Organ Trafficking and Transplant Tourism


Izvor fotografija: Pontifical Academy of Sciences, Summit on Organ Trafficking and Transplant Tourism

 

Pisane vijesti