Lijek za liječenje multiplog mijeloma na listi HZZO-a

Slika arhiva/images/novosti/novosti/lijek_za_lijecenje_multiplog_mijeloma_na_listi_hzzo_a/106531-1-cro-HR/lijek_za_lijecenje_multiplog_mijeloma_na_listi_hzzo_a.jpg

ZAGREB, 20. listopad 2014. – Lijek lenalidomid (Revlimid®) uvršten ja na listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te je od 21. listopada 2014. godine dostupan oboljelima od multiplog mijeloma. Lenalidomid je jedan od novijih imunomodulacijskih lijekova, a koristi se u trećoj liniji liječenja, to jest, namijenjen je za liječenje nakon trećeg relapsa, odnosno progresije bolesti.

Multipli mijelom (MM) je karcinom plazma stanica koje se nalaze u koštanoj srži, a predstavljaju dio imunološkog sustava. Ulazi u skupinu rijetkih bolesti i procjenjuje se da je u Hrvatskoj oko 600 oboljelih. Predstavlja oko 1 posto svih karcinoma. Mijelomske stanice dijele se i šire unutar koštane srži i zahvaćaju unutrašnjost kostiju kralježnice, lubanje, zdjelice, rebara i područja oko ramena i kukova.

Liječenje je najuspješnije primjenom kombinacija više lijekova, ovisno o fazi bolesti i stanju bolesnika. MM se još uvijek ne može izliječiti jer ima vrlo kompleksnu strukturu i biologiju, ali se preživljavanje stalno produžava, zahvaljujući korištenju talidomida, bortezomiba i lenalidomida u kombinacijama sa drugim lijekovima, novim znanjima i metodama uvedenim u bolnice. Nažalost, tijekom vremena bolest se vraća u uznapredovaloj razini pa čak i u drugoj formi. Smatra se da ne postoji jedna, već osam vrsta MM.

Hrvatska ima odlične stručnjake za liječenje mijeloma, no dostupne terapije do sada su znatno zaostajale za naprednim standardom u Europskoj uniji, prvenstveno zbog sužene baze odobrenih lijekova koje plaća HZZO te ograničenja broja odobrenih ciklusa. Uvrštenjem lenalidomida na listu situacija se značajno mijenja nabolje, iako još nije dosegnut svjetski standard liječenja multiploga mijeloma.



Pisane vijesti