Malo svjetlo nade – prva međunarodna konvencija mladih liječenih od malignih bolesti

Zagreb, 23. kolovoza 2015. – Povodom održavanja Prve međunarodne konvencije mladih liječenih od malignih bolesti pod sloganom „Malo svjetlo nade“, koju je podržalo i Ministarstvo zdravlja, ministar zdravlja prim. Siniša Varga prisustvovao je Danu otvorenih vrata u Domu Crvenog križa na Sljemenu, koji je organizirala udruga Krijesnica – udruga za pomoć djeci i oboljelima suočenima s malignim bolestima zajedno s mladim Krijesnicama (mladi koju su u djetinjstvu liječeni od maligne bolesti).

Zabok, 24. kolovoza 2015. – Ministar zdravlja prim. Siniša Varga sudjelovao je na završnoj promociji projekta „Zdravo i fino“ koje je organiziralo Društvo Naša djeca Zabok te promociji kuharice Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima i CD-a Zdravo i fino. Promociji su prisustvovali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i saborska zastupnica Dunja Špoljar,a sve ih je na početku pozdravila predsjednica Društva Naša djeca Zabok, Sonja Borovčak.

Udruga Krijesnica nastoji pružiti svekoliku pomoć obiteljima koje se suočavaju s malignom bolešću. Želja udruge je pomoći kako bi se sva roditeljska snaga mogla usmjeriti na pružanje podrške djetetu i kako bi se izbjegle dodatne poteškoće vezane uz liječenje, često psihičke, ali i materijalne prirode.

Na Konvenciji  je sudjelovalo 60 mladih iz 11 europskih zemalja koji su aktivni u svojim organizacijama te žele osnažiti mlade i podići njihovu razinu sposobnosti na viši nivo, kroz predavanja, radionice i razmjenu iskustava, kako bi bili spremniji i dalje pomagati djeci i obiteljima koje prolaze kroz liječenje, ali  i nakon njega. Mladi koji su prošli liječenje sada u ulozi volontera pružaju podršku i osnažuju obitelji na jedinstven način. U situaciji kada se obitelj suoči s dijagnozom, mladi koji su prošli liječenje daju nadu i snagu za dugotrajnu borbu, kako roditeljima tako i djeci.

Podršku samoj udruzi pružio je i ministar zdravlja te pohvalio sve koji  djeci žele ojačati samopouzdanje i pridonijeti boljoj kvaliteti života nakon liječenja, ali i osnažiti onu djecu koja su u procesu borbe s bolešću.

„Hvala svima u udruzi Krijesnica što djeci i mladima suočenima s malignom bolesti olakšavaju razdoblje liječenja i razdoblje nakon njega kroz kontinuirano educiranje okoline, ali i šire javnosti o malignim bolestima, povezujući se nacionalno, regionalno i međunarodno“, izjavio je ministar Varga te čestitao svima na ovom hvalevrijednom obliku pomoći djeci i njihovim roditeljima.

Za nošenje sa stresom koji uzrokuje bolest te za brzinu oporavka i povratka bitno je da oboljela djeca sačuvaju osjećaj pripadanja svojoj društvenoj sredini (a većinu su vremena ne samo hospitalizirana nego i u izolaciji) i da im dani imaju, koliko god je više moguće uobičajenih sadržaja i aktivnosti

„Pružanje adekvatne skrbi za djecu oboljelu od malignih bolesti trebao bi biti jedan od prioriteta svakog društva, osobito danas kada statistike pokazuju trend povećanja oboljelih od dječjih tumora“, izjavio je ministar zdravlja prim. Siniša Varga te napomenuo kako je vrlo bitno prepoznati potrebe i probleme oboljelih pacijenata i njihovih obitelji kako bi im se mogla pružiti potrebna i adekvatna pomoć.

U Hrvatskoj godišnje od malignih bolesti oboli oko 150 djece i mladih, najčešće od leukemije, malignih tumora mozga i leđne moždine  te limfoma. No, unatoč tim teškim dijagnozama, zahvaljujući golemom napretku u liječenju, između 70 i 90 posto mališana uspješno pobijedi bolest. Prema statistikama, od desetero oboljele djece izliječi se više od sedmoro. Dječji tumori znatno se razlikuju od tumora od kakvih obolijevaju odrasli. Javljaju se u raznim dijelovima tijela, pod mikroskopom izgledaju drukčije i različito reagiraju na terapiju.

Događaj je prepoznat na nacionalnoj i internacionalnoj razini, a na njemu su održana mnoga zanimljiva predavanja, razmjenjivala su se međusobna iskustva mladih „survivora“, radionice te je sve proteklo u ugodnom druženju.



Pisane vijesti