Medicinske sestre/tehničari opće njege ne moraju odrađivati pripravnički staž niti polagati stručni ispit

ZAGREB, 12. svibnja 2015. - Predstavnici roditeljske inicijative učenika strukovnih srednjih škola, koji se obrazuju za  medicinske sestre/medicinske tehničare opće njege, zatražili su od ministra zdravlja prim. Siniše Varge očitovanje o obavezi odrađivanja pripravničkog staža i polaganja stručnog ispita.

Temeljem članka 37. Zakona o izmjenama i dopunama zakona o  zdravstvenoj zaštiti koji je objavljen u Narodnim novinama 82/13, izmijenjen je članak 133. Zakona o zdravstvenoj zaštiti  koji regulira obvezu odrađivanja pripravničkog staža zdravstvenih radnika.

Ovom izmjenom, odredbe članka 13. do 132. Navedenog Zakona ne odnose se na državljane država Europskog gospodarskog prostora (EGP), niti na državljane Republike Hrvatske koji su završili integrirani curriculum studija medicine, dentalne medicine, farmacije, obrazovanje za medicinsku sestru/medicinskog tehničara opće njege i obrazovanje za primalju, u smislu da nemaju obvezu odrađivanja staža niti polaganja stručnog ispita.

Sukladno ovom izmjenom Zakona, medicinske sestre i medicinski tehničari opće njege, koji iz sustava obrazovanja izlaze u lipnju 2015. godine, izuzeti su od obavljanja pripravničkog staža te polaganja stručnog ispita.



Pisane vijesti | Obavijesti