Međunarodna radionica o prekograničnoj mobilnosti pacijenata

  • Slika arhiva/images/novosti/ostale_vijesti/medunarodna_radionica_o_prekogranicnoj_mobilnosti_pacijenata/117030-3-cro-HR/medunarodna_radionica_o_prekogranicnoj_mobilnosti_pacijenata.jpg
  • Slika
  • Slika

ZAGREB, 31. listopad – Predstavnici Ministarstva zdravlja i članovi izaslanstva Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta (ENVI) održali su danas radni sastanak.
 

Vodeći korisnik projekta je Federalno Ministarstvo zdravlja Bosne i Hercegovine, a u njemu sudjeluje 14 zdravstvenih i istraživačkih institucija partnera iz osam zemalja koje čine Jadransku makroregiju–Albanija,  Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Grčka,Italija, Srbija i Slovenija.

Projekt je započeo sa provedbom u siječnju 2014. godine a predviđeno trajanje projekta je do kraja 2016. godine.

Međunarodnoj radionici, osim hrvatskih stručnjaka iz Ministarstva zdravlja, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog zavoda za telemedicinu, kao i ostalih institucija unutar Republike Hrvatske, sudjelovali su stručnjaci iz Republike Slovenije, Albanije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Italije, Grčke i Crne gore.

Međunarodnu radionicu otvorio je gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli. Nakon pozdravnog govora gradonačelnika skupu se obratila Dijana Cimera, pomoćnica ministra zdravlja Uprave za ambulantnu zdravstvenu zaštitu i zaštitu u zajednici. Dr. Cimera je naglasila kako oko 11 milijuna stranih turista prosječno svakoga ljeta posjeti Hrvatsku te veliki broj dolazi upravo iz zemalja nazočnih na međunarodnoj radionici.

Način zdravstvene zaštite već je uređen postojećim propisima te se neodgodiva zdravstvena zaštita u Europskoj uniji koristi osnovom Europske kartice zdravstvenog osiguranje, a u ostalim državama u skladu s međunarodnim ugovorima i drugim propisima.

Svi turisti koji dolaze u Republiku Hrvatsku i posjeduju Europsku karticu zdravstvenog osiguranja, kao i sve osigurane osobe Hrvatskog Zavoda za zdravstveno osiguranje koje se zateknu izvan mjesta prebivališta/boravišta, mogu se obratiti bilo kojoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi/privatnom zdravstvenom radniku u Republici Hrvatskoj gdje će im biti pružena sva potrebna neodgodiva zdravstvena zaštita, odnosno zdravstvena zaštita pružena za medicinska stanja koja bi uvjetovala prijevremeni povratak u matičnu zemlju. No, iako se radi o već uređenim postupcima, ipak su od iznimne važnosti projekti kao što je ovaj koji doprinose poboljšanju informiranja, transfera znanja i podataka u cilju efikasnijeg liječenja i transporta pacijenata unutar uključenih država.

Osim privremenih boravaka u inozemstvu ne treba zanemariti niti planirana liječenja u inozemstvu, pa je i na tom području svaki pomak koristan i hvalevrijedan.

Pozdravni govor održao je i predstavnik Federalnog ministarstva zdravstva Bosne i Hrercegovine Emir Kurtović, kao vodećeg partnera u projektu.  On je naglasio važnost ovog strateškog projekta za povezivanje partnera Jadranske prekogranične regije. Također je naglašena razmjena iskustva u potrebi poboljšanja sustava zdravstva i prekogranične mobilnosti. Slobodno kretanje roba, osoba, usluga i kapitala su četiri temeljne slobode Europske unije. U 21. stoljeću ističu se zahtjevi da ta kretanja budu ne samo slobodna, nego i učinkovita i održiva.

Naglašeno je da sukladno procjenama  svake godine 83 posto odraslih i 90 posto djece su prisiljeni putovati iz zdravstvenih razloga. Statistike poput ovih nam govore o značajnoj mobilnosti povezanoj sa zdravljem koja predstavlja nepotrebno opterećenje zdravstvenog proračuna, prometnog sustava i okoliša.

Radionica je započela s raspravom oko globalizacije zdravstvenih usluga, predavanja doc. Miljenka Bure, pomoćnika ministra Uprave za zdravstvene usluge u turizmu Ministarstva zdravlja.

Održana je i rasprava vezana uz današnja zakonodavna rješenja i prava inozemnih pacijenata u Republici Hrvatskoj gđe Božica Šarić iz Ministarstva zdravlja i gđe Sandre Orešić iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, te otvorenim pitanjima vezanima uz samu mobilnost, a nastavno na Direktivu o prekograničnoj zdravstvenoj zaštiti 211/24/EU, Uredbu o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti 883/2004 te Uredbu 987/2009 s osvrtom na Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti stranaca u RH (NN 82/2013).

Također su održana predavanja vezana uz Teleradiologiju i telemedicinske mogućnosti u RH, g. Željka Šustra i Zorana Zorica, iz Hrvatskog zavod za telemedicinu, g. Ilir Qose, partnera iz Italije vezana uz razmjenu iskustva u ICT potencijal u kućnoj njezi prema integriranoj njezi na lokalnomprekograničnom nivou, te dr. Dorjan Marušič, mag. Peter Mihelj, a vezano uz korištenju opreme za udaljeni nadzor kardiovaskularnih pacijenata, partnera iz Slovenije.

Vezano uz IPA projekt predstavljena je i vizija za Domotic platformu, Francesco Ferracuti and Lucio Ciabattoni, partnera iz Politehničkog veleučilišta Marche, iz Italije.

Radionici su prisustvovali također predstavnici Kliničkih bolničkih centara Zagreb i Rijeka, te drugih bolnica, zdravstvenih institucija i doma zdravlja.

Navedena razmjena iskustava zemalja partnera doprinosi u poboljšanju regionalne suradnje u pitanjima iz sektora zdravstva i njege, te poboljšanja samog sustava. 



Pisane vijesti | Međunarodne aktivnosti