Međunarodni dan primalja

ZAGREB, 5. svibnja – Uz slogan „Svijet treba primalje više nego ikad“ Hrvatska komora primalja u suradnji s Hrvatskom udrugom za promicanje primaljstva obilježava danas Međunarodni dan primalja.

Primalje žele skrenuti pozornost na činjenicu da svim sadašnjim i budućim rodiljama, trudnicama i dojiljama treba omogućiti vještu i educiranu primalju.

Središnji događaj održava u Parku Maksimir između 10 i 17 sati. Primalje će, noseći bedževe s porukama o primaljstvu, dijeliti brošure, letke, trudničke dnevnike s podacima o svemu što treba znati tijekom trudnoće, poroda i dojenja, kao i svoj časopis Primaljski Vjesnik.

Akcije će se održati i u Vukovaru, Vinkovcima, Zaboku, Čakovcu i Splitu.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u zdravstvenom sustavu radi  oko 1800 primalja, od kojih 68 posto u stacionarnim zdravstvenim ustanovama, a 21 posto radi u djelatnostima na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

Primalja ima izuzetno važnu ulogu u pružanju potpore majkama za vrijeme i neposredno poslije poroda sudjelovanjem u vođenju poroda te poslije poroda svojim stručnim savjetima o postpartalnoj njezi i važnosti  dojenja za fizički i emocionalni razvoj djece.

S obzirom na velik napredak perinatalne medicine, uvođenje brojnih novih dijagnostičkih i terapijskih postupaka, primalji je potrebna naobrazba na visokoškolskoj razini. U skladu s tim, hrvatsko zdravstvo treba primalje koje će vladati znanjima i vještinama zdravstvene njege, ali i visokoobrazovane primalje za područje upravljanja i rukovođenja, javnog zdravstva i školovanja.

Prva primaljska škola u Hrvatskoj je osnovana 1786. godine u Rijeci. Škola za primalje ponovno je otvorena 1991. u Zagrebu a 2008. godini Hrvatski sabor usvaja Zakon o primaljstvu kojim se određuje djelatnost i djelokrug rada primalja. Tako je prvi put u novijoj povijesti primalje priznata profesija koja danas ima i svoju udrugu i komoru. Hrvatska komora primalja krajem 2012. godine broji 2376 registriranih članica.



Vijesti iz medija