Ministar Beroš: Dodatno smanjujemo liste čekanja ulaganjem u novi CT u Općoj bolnici Šibensko – kninske županije

Slika /2024 SLIKE/OB ŠIBENIK_1.jpeg

„Vlada i ova zdravstvena administracija nastavlja s reformskim osnaživanjem javnog zdravstvenog sustava nabavom novog CT uređaja za Opću bolnicu Šibensko - kninske županije. Novi 128 slojni low dose CT uređaj u vrijednosti preko 640.000 eura ne samo da omogućuje precizniju dijagnostiku, brže postizanje rezultata i, što je najvažnije, bolje ishode liječenja naših pacijenata, već i organizacijske iskorake koji će rezultirati daljnjem smanjivanju lista čekanja", poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Kazao je da je upravo zbog uvođenja novih modela organizacije u vidu organizacije rada u 3 smjene i vršenja pretraga 7 dana u tjednu na već postojećem CT i MR uređaju, šibenska bolnica smanjila liste čekanja na maksimalno 90 dana za nehitne pacijente, a 7 od 10 naručenih pacijenata čak nisu iz Šibensko - kninske županije.
 
Novi CT uređaj dodatno će povećati dostupnost zdravstvene skrbi
 
Beroš je naglasio da su za hitne, onkološke bolesnike, otvoreni dodatni termini i u tom slučaju nema listi čekanja, na čemu je posebno zahvalio djelatnicima i ravnatelju šibenske bolnice Kristijanu Stipaničevu, dr. med. "S novim CT uređajem zasigurno će se dodatno povećati dostupnost zdravstvene skrbi, a kvaliteta pretrage će biti značajno bolja što dovoljno govori o neraskidivoj povezanosti uređaja, organizacije rada i kadrova s učinkovitosti i kvalitetom zdravstvene zaštite pacijentima", poručio je.
 
Opća bolnica Šibensko - kninske županije, može se pohvaliti da je u 2023. godini u specijalističko konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti (SKZZ) imala 689 tisuća posjeta, čime se po broju posjeta u SKZZ-u može usporediti s puno većim zdravstvenim ustanovama, pa čak i KBC-ovima. Slijedom toga, u koordinaciji s Ministarstvom zdravstva liste čekanja na sve dijagnostičke pretrage i dalje drže prosjek manji od 100 dana za nehitne pacijente. Primjerice, u prethodnoj godini na MR uređaju napravljeno je 8053 pretraga, a na postojećem CT uređaju 15120 pretraga te novim CT uređajem liste čekanja očekuju se i veće brojke učinjenih dijagnostičkih  pregleda.
 
Stvoriti sigurno i poticajno okruženje za pacijente
 
„Naša je vizija stvoriti sigurno i poticajno okruženje za pacijente gdje će njihove potrebe biti u središtu naše pažnje što je i na tragu pokrenute reforme zdravstvenog sustava. Nastavit ćemo i dalje ulagati u medicinsku opremu, ali i edukaciju naših zdravstvenih djelatnika kako bismo uvijek bili u korak s najnovijim medicinskim saznanjima i tehnologijama, a sve u svrhu pružanja najbolje skrbi našim pacijentima", istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Šibensko - kninske županije Kristijan Stipaničev.
 
Ovom prigodom izrazio je osobitu zahvalnost svojim suradnicima i medicinskom osoblju koji su pružili podršku i omogućili, kako je rekao, ovaj važan napredak u infrastrukturnom i organizacijskom segmentu.
 
"Posebno se zahvaljujem Ministarstvu zdravstva na čelu s ministrom zdravstva Vilijem Berošem na prepoznavanju važnosti ovog uređaja za Opću bolnicu Šibensko - kninske županije i na financijskoj podršci u vidu 100% financiranja novog CT uređaja, ali i svoj drugoj podršci koju svakodnevno u našem radu dobivamo, poglavito u kontekstu pripreme za izgradnju nove bolnice u Šibeniku“, naglasio je Stipaničev.
 
Opća bolnica Šibensko- kninske županije dobila je pojačanje i u ostaloj kapitalnoj opremi od Ministarstva zdravstva u prošloj godini, a to su novi digitalni mamograf i novi C-luk za potrebe novootvorenog odjela ortopedije i traumatologije u ukupnom iznosu preko 360.000 eura, a koji je također u potpunosti financiran sredstvima državnog proračuna.
 
Kontinuirano reformsko djelovanje s pacijentom u fokusu
 
"Ovo je značajni dobitak za pacijente i djelatnike šibenske bolnice, cijelu županiju kao i Vladu i zdravstvenu administraciju. Svi zajedno 'ubiremo plodove' kontinuiranog, često 'nevidljivog' reformskog djelovanja svih ovih godina s pacijentom u fokusu. Novim CT uređajem dokazujemo da je ravnomjerno pružanje zdravstvene zaštite pacijentima u cijeloj Hrvatskoj naša realnost i na to smo izrazito ponosni", naglasio je Beroš.
 
U širem kontekstu, rekao je, novi CT uređaj ima još veću težinu u javnom zdravstvenom sustavu jer čini mrežu od 1400 medicinskih uređaja novije proizvodnje, od kojih su značajna posljednja, nova ulaganja 8 MR uređaja, 2 PET CT-a, 12 modernih CT uređaja,  kao i povijesna nabavka 21 linearnih akceleratora vrijednosti 55,4 milijuna eura.
 
"Sve ovo činimo prvenstveno radi naših djelatnika koji nose javni zdravstveni sustav i koji su čuvari zdravlja našim pacijentima i građanima. Sve ovo činimo, jer naše društvo zaslužuje javni zdravstveni sustav 21. stoljeća, jer Zdravlje je prvo", zaključio je ministar.

Izvor: MIZ/Vlada
 

Pisane vijesti