Ministar na Novu godinu obišao Petrovu bolnicu i Dom za starije

Slika arhiva/images/novosti/novosti/ministar_na_novu_godinu_obisao_petrovu_bolnicu_i_dom_za_starije/77370-4-cro-HR/ministar_na_novu_godinu_obisao_petrovu_bolnicu_i_dom_za_starije.png

ZAGREB, 1. siječnja 2013.  - Ministar zdravlja Rajko Ostojić posjetio je na Novu godinu Kliniku za ženske bolesti i porode u Petrovoj gdje je obišao novorođene bebe i njihove majke, a nakon toga i korisnike Doma za starije osobe Pešćenica.

Tijekom novogodišnje noći u Petrovoj se rodilo pet beba, a prva je bila djevojčica koja je došla na svijet u ponoć i 51 minutu. Majci Vedrani Černecki je iz Županje to je četvrto dijete. Ministar je porazgovarao s majkama novorođenih beba, poželio im sve najbolje i darovao im ruže te košaru s voćem. U novogodišnjoj noći u Petrovoj je rođeno 19 beba.

U Hrvatskoj se godišnje rodi 41.000 djece, među kojima 4.400 beba u Petrovoj bolnici. "Ono na što smo jako ponosni jest visoki standard kvalitete rada medicinskih sestara i liječnika, tako da je perinatalna smrtnost ispod 3,5 promila, što je u europskom prosjeku,  dok je a maternalna smrtnost difinitivno u svjetskom prosjeku", istaknuo je ministar zdravlja.

Podsjetio je da je Petrova bolnica referentni centar za komplikacije u trudnoći te da u nju dolaze trudnice iz cijele Hrvatske. Što se tiče poboljšanja nataliteta u Hrvatskoj, ministar je rekao da je za to prije svega potrebna adekvatna infrastruktura, a to su dječji vrtići i škole. Upozorio je da su demografski podaci alarmantni. "U Hrvatskoj je manje djece do petnaeste godine života nego starijih od 65 godina, a moralo bi biti obrnuto da bi se država razvijala i to je ključni problem Hrvatske 21.stoljeća".



1

Cropix

Ministar je posjetio i korisnike Doma za starije osobe Pešćenica koji su mu priredili prigodni program,  a proveo je i neko vrijeme u ugodnu druženju s njima.

U Domu boravi više od 200 korisnika, među je kojima i 15-ak devedesetogodišnjaka. Ministar Ostojić poželio im je puno zdravlja u Novoj godini istaknuvši kako postoji biološka ali i konološka dob,  koja je posljedica načina života.



Pisane vijesti