Ministar Ostojić posjetio Županijsku bolnicu Čakovec

Slika arhiva/images/novosti/novosti/ministar_ostojic_posjetio_zupanijsku_bolnicu_cakovec/98820-4-cro-HR/ministar_ostojic_posjetio_zupanijsku_bolnicu_cakovec.jpg

ČAKOVEC, 23. travnja 2014. – Ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić boravio je u Županijskoj bolnici Čakovec gdje je sudjelovao na sastanku o inicijativi za otvaranje regionalnog centra intervencijske kardiologije.

Osim ministra i njegovih suradnika, na sastanku su bili i župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branko Sušec, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, sanacijski upravitelj čakovečke bolnice Miroslav Horvat i drugi.

Regionalni centar intervencijske kardiologije smjestio bi se u sklopu čakovečke bolnice, a služio bi za unapređenje liječenja srčanih bolesnika s područja sjeverozapadne Hrvatske.

Sjeverozapadna Hrvatska, koja obuhvaća Međimursku, Varaždinsku i Koprivničko-križevačku županiju i broji više od 400 tisuća stanovnika, nema mogućnost zbrinjavanja hitnih koronarnih pacijenata na svojem području, već se pacijenti voze na intervenciju u zagrebačku KB Dubrava i KBC Zagreb. Godišnje se na taj način zbrine 50 do 100 pacijenata iz svake od navedenih Županija, a u bolnicama ove tri županije liječi se godišnje dodatno još 150 do 200 koronarnih  bolesnika od kojih većina, prema novim smjernicama, također u tretmanu treba liječenje koronarnom intervencijom.

Kod zbrinjavanja srčanih bolesnika ključno je vrijeme od nastanka infarkta pa do njegovog zbrinjavanja otvaranjem zatvorene krvne žile (koronarna intervencija). Vrijeme od javljanja liječniku pa do koronarne intervencije ukazuje na kvalitetu zdravstvene skrbi i jasan je pokazatelj uspjeha liječenja. Sva kardiološka društva u Hrvatskoj i u svijetu, slažu se da treba učiniti sve napore da se prosječno vrijeme od prvog medicinskog kontakta do koronarne intervencije smanji na 60 do 90 minuta. Svaka minuta zakašnjenja dovodi do većeg oštećenja srca i trajnijih posljedica.

U Hrvatskoj, prema zadnjim statističkim podacima od ishemijske bolesti srca godišnje umire oko 11 tisuća stanovnika što čini oko 21 posto ukupnog mortaliteta. Intervencijska kardiologija zlatni je standard među metodama zbrinjavanja akutnog srčanog infarkta.



Pisane vijesti