Ministar Varga s Brođanima razgovarao o preventivnim programima

Slavonski Brod, 3. listopad 2015. - Ministar zdravlja prim. Siniša Varga dr.med.dent. posjetio je danas Slavonski Brod, gdje je sudjelovao u radu Konferencije o nacionalnim preventivnim programima.

 

„Kronične nezarazne bolesti, među kojima su izražena oboljenja od malignih tvorevina, jedan su od vodećih uzroka smrtnosti u Republici Hrvatskoj“, podsjetio je okupljene ministar Varga i uputio apel građanima da se obvezno odazovu na preventivne preglede.Republika Hrvatska provodi Nacionalne preventivne programe za rano otkrivanje raka vrata maternice, raka debelog crijeva i raka dojke.

U razgovoru s građanima, ministar Varga naglasio je kako samo pravodoban početak liječenja ovakvih teških bolesti omogućava visoku učinkovitost, a time i za svakog pacijenta brži povratak u svakodnevni život.

Pregledi su, naglasio je ministar Varga, potpuno bezbolni i besplatni, a spašavaju život.

Maligne bolesti jedan su od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj te se na ljestvici smrtnosti nalaze na drugom mjestu s udjelom od 27,8 posto. Kako bi programi pokazali svoj učinak te opravdali uložena financijska sredstva, potrebno je postići zadovoljavajući odaziv, a to je kod raka dojke 70 posto, debelog crijeva  45 posto, raka vrata maternice 85 posto.

Od raka dojke godišnje u Hrvatskoj oboli oko dvije i pol tisuće žena, najčešće starije od pedeset godina, ali u posljednje vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene. U okviru programa žene u dobi između 50 i 69 godina se pozivaju na besplatni mamografski pregled svake dvije godine. Rak debelog crijeva drugi je uzrok smrtnosti od zloćudnih bolesti oba spola, a od njega obolijeva oko 15 posto muškaraca i 13 posto žena.



Pisane vijesti | Projekti i programi