Ministar Varga sa suradnicima u posjeti Varaždinskoj županiji

Slika arhiva/images/novosti/novosti/ministar_varga_sa_suradnicima_u_posjeti_varazdinskoj_zupaniji/104760-2-cro-HR/ministar_varga_sa_suradnicima_u_posjeti_varazdinskoj_zupaniji.jpg

VARAŽDIN, 3. rujna 2014. - Ministar zdravlja prim. dr. Siniša Varga sa suradnicima posjetio je danas Varaždinsku županiju i Opću bolnicu Varaždin te se sastao sa županom Varaždinske županije Predragom Štromarom, gradonačelnikom Varaždina Goranom Habušom, sanacijskim upraviteljem OB Varaždin Mladenom Smoljancem i predsjednikom Upravnog odjela Centra za praćenje investicija u energetskom sektoru Josipom Borakom.

Na sastanku je bilo riječi o stanju u zdravstvenim ustanovama Varaždinske županije te o izgradnji i rekonstrukciji varaždinske bolnice po modelu javno-privatnog partnerstva.

Ugovor o javno-privatnom partnerstvu potpisan je u svibnju ove godine, a potpisali su ga predstavnici Ministarstva zdravlja, Opće bolnice Varaždin, Varaždinske županije i Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija.

Investicija je vrijedna oko 300 milijuna kuna i predviđa uređenje i dogradnju oko 12 tisuća četvornih metara te nabavu opreme u vrijednosti od 116 milijuna kuna.

Projektom se planira obnova i dogradnja zgrade kirurgije u koju će se smjestiti objedinjeni centralni prijem, izgradnja spojnog hodnika između četiri objekta (kirurgija, neurologija, ginekologija i interna), dogradnja petog kata internističko-pedijatrijskog paviljona za odjel hemodijalize te poboljšanje energetske učinkovitosti zgrade. U dograđeni dio kirurgije  smjestit će se objedinjeni centralni prijem s devet operacijskih sala, jedinica za intenzivno liječenje, središnja bolnička sterilizacija i služba za transfuziju.

Sve bolnice paviljonskog tipa imaju velike probleme s energetskom učinkovitošću, pa je održavanje takvih objekata puno skuplje, rekao je Varga dodavši da bi trebalo graditi što više bolnica monolitnog tipa, kako bi održavanja bilo lakše i jeftinije, a pacijenti ne bi morali izlaziti iz objekta.

Potpisivanjem ovog Ugovora pristupit će se odabiru privatnog partnera koji će sklopiti Ugovor o JPP-u i zasnovati dugoročni ugovorni odnos s Ministarstvom zdravlja kao javnim partnerom, lansiranje natječaja se očekuje za mjesec dana, a dogradnja bi krenula u lipnju ili srpnju iduće godine..

Opća bolnica Varaždin, kao vlasnik zemljišta, sklopit će s odabranim partnerom Ugovor o osnivanju prava građenja bez naknade u korist privatnog partnera, a naknada za JPP projekt OB Varaždin financirat će se u cijelosti iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Ministar Varga je posjet nastavio u Varaždinskim Toplicama, gdje bi se novcima iz fondova EU-a trebao graditi novi Spinalni centar.

Najavio je da će se ubuduće u Ministarstvu jedna uprava baviti zdravstvenim uslugama u turizmu, a u tome će Varaždinske Toplice imati značajan udio. One su okosnica hrvatskog sustava rehabilitacije sa svojom milenijskom poviješću, a Spinalni centar jedan je od prioriteta Ministarstva, rekao je Varga.



Pisane vijesti