Ministar zdravlja posjetio KBC Rijeka

Slika arhiva/images/novosti/novosti/ministar_zdravlja_posjetio_kbc_rijeka/121492-1-cro-HR/ministar_zdravlja_posjetio_kbc_rijeka.jpg

Rijeka, 19. kolovoza 2015. -  Ministar zdravlja prim. Siniša Varga posjetio je Klinički bolnički centar Rijeka, gdje je na Kliničkom zavodu za radiologiju prisustvovao puštanju u rad modernog 256-slojnog CT uređaja više klase. Ministra su dočekali sanacijski upravitelj, prof. dr. sc. Davor Štimac, predstojnik Kliničkog zavoda za radiologiju prof. dr. sc. Damir Miletić, gradonačelnik grada Rijeke Vojko Obersnel te župan Primorsko-goranske županije gosp. Zlatko Komadina.
 

„Puštanje u rad novog 256-slojnog CT uređaja donijet će veliko unapređenje u zdravstvenoj zaštiti pacijenata, dodatno će se smanjiti liste čekanja, omogućiti kompletna dijagnostika hospitalnih bolesnika riječkog lokaliteta te će se stvoriti dijagnostički preduvjeti za uvođenje novih metoda liječenja“, izjavio je ministar Varga te napomenuo kako ovo predstavlja velik iskorak, ne samo za radiološku dijagnostiku, nego za KBC Rijeka u cjelini.

Najveći pomaci očekuju se u dijagnostici srca i krvnih žila, virtualnoj endoskopiji crijeva, procjeni opskrbe mozga kod akutnog neurovaskularnog poremećaja te dijagnostici glave i vrata. U dječjoj radiologiji očekuje se smanjenje potreba za općom anestezijom zahvaljujući brzini skeniranja te smanjenje doza zračenja koje su u toj dobi vrlo ozbiljna prijetnja i razlog odustajanja od CT dijagnostike.


IMG_8600


 „Nabavka novog 256-slojnog CT uređaja predstavlja značajan napredak u mogućnostima dijagnosticiranja naših pacijenata kako u kvalitativnom - tako i u kvantitativnom smislu. Uređaj će omogućiti značajno precizniju dijagnostiku neuroloških, gastroenteroloških, onkoloških, kardioloških te posebno pedijatrijskih bolesnika, a posebna korist je u vrlo kratkoj ekspoziciji zračenju i samim time kraćem trajanju pretrage te posljedično skraćenju listi čekanja koju za CT namjeravamo svesti na manje od mjesec dana“, izjavio je sanacijski upravitelj KBC Rijeka Davor Štimac te napomenuo kako su svi izrazito zadovoljni što je KBC Rijeka konačno dobio uređaj koji je na svjetskoj razini pa će samim time zadovoljiti očekivanja liječnika i pacijenata.

Aktivna suradnja sa svim klinikama riječke bolnice, ali i drugim zdravstvenim ustanovama će instalacijom novog CT uređaja dobiti nove sadržaje na dobrobit krajnjih korisnika te bolesnika. Brzina skeniranja će omogućiti povećanje broja CT pretraga i brži protok bolesnika kojih je do sada bilo oko 12 tisuća godišnje na razini KBC-a, a na starom uređaju do pet tisuća godišnje. 

Vrpcu su svečano prerezali najmlađa liječnica Zavoda Tijana Grubešić, dr.med. i najmlađi tehničar Grga Marković, bacc.rad.teh.

„Očekujemo značajno smanjenje lista čekanja s ciljem da vrijeme čekanja na CT pretragu u našoj ustanovi bude unutar 30 dana. Nabavkom 256-slojnog CT uređaja dobili smo ono što KBC mora imati – brzu, učinkovitu i dostupnu CT dijagnostiku, okosnicu suvremene radiologije“, istaknuo je predstojnik Kliničkog zavoda za radiologiju, prof. dr. sc. Damir Miletić.  

 Ministar Varga pohvalio je KBC Rijeka te napomenuo kako je bolnica napravila veliki iskorak u zadnjih godinu dana i sad je jedna o najuspješnijih hrvatskih bolnica. U tijeku je i veliki projekt dogradnje bolnice te će KBC Rijeka, nakon 150 godina rada bolnice na Sušaku, dobiti najsuvremeniji bolnički prostor. Gradnja će se odvijati na površini od 240 tisuća četvornih metara, a uredit će se Dječja bolnica, Klinika za ginekologiju i porodništvo, termoenergetski blok te će se otvoriti višeetažno parkiralište na Sušaku.



Pisane vijesti