Ministar zdravlja u posjeti Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

  • Slika arhiva/images/novosti/novosti/ministar_zdravlja_u_posjeti_bjelovarsko_bilogorskoj_zupaniji/121294-1-cro-HR/ministar_zdravlja_u_posjeti_bjelovarsko_bilogorskoj_zupaniji.jpg
  • Slika

BJELOVAR, 12. kolovoza 2015. – Ministar zdravlja prim. Siniša Varga sa suradnicima posjetio je Bjelovarsko-bilogorsku županiju gdje se susreo s predstavnicima županije na čelu sa Županom Damirom Bajsom. Prezentirani su planovi za dogradnju Opće bolnice Bjelovar pri čemu je namjera koristiti i Europske fondove, a nakon toga ministar je posjetio i ambulantu obiteljske medicine u mjestu Berek, nedaleko od Bjelovara, pokazajući na taj način važnost dostupnosti zdravstvene zaštite u ruralnim sredinama.

U želji podizanja standarda liječenja u Općoj bolnici Bjelovar 2007. godine krenulo se u projekt rekonstrukcije i gradnje nove bolnice, a tijekom ove 2015. godine  izvedeni su  prvi radovi na izgradnji nove bolnice, a riječ je o gradnji potrebnih plinskih priključaka. Nadležno Ministarstvo uvrstilo je rekonstrukciju i gradnju nove bolnice u Bjelovaru među prioritetne projekte za čiju se realizaciju sredstva traže u fondovima Europske unije. Riječ je o projektu vrijednom 160 milijuna kuna od kojih bi 100 milijuna kuna pokrili Europska unija i to u iznosu od 85%  i Ministarstvo zdravlja u iznosu od 15%. Preostalih 60 milijuna kuna pismeno je preuzeo župan Bajs koji će kada se sredstva od strane EU osiguraju  predložiti Županijskoj skupštini da se  Bjelovarsko-bilogorska županija uključi u financiranje tog projekta.

Realizacijom projekta rekonstrukcije i gradnje nove bolnice Bjelovar dosadašnja bolnica paviljonskog tipa pretvorila bi se u novu modernu bolnicu, prvenstveno zgradu kirurgije sa svim pratećim  djelatnostima koje bi trebale dati jedan novi sadržaj i pretvoriti bolnicu starog tipa u modernu opću bolnicu. Trenutačno se devet kirurških sala nalazi u pet objekata, a ovako bi sve kirurške sale bile na jednom mjestu. Nova bolnička zgrada prostirala bi se na 18. 250 četvornih metara, a svoje mjesto u njoj pronaći će i dnevna bolnica. Sve to zajedno znatno će unaprijediti standard liječenja u Općoj bolnici Bjelovar, ali i omogućiti daljnje podizanje kvalitete i uvođenje novih metoda u liječenju pacijenata.


Razgovaralo se i o novoj mreži javno zdravstvene službe, u kontekstu ostvarenja bolje zdravstvene zaštite u Bjelovarsko-bilogorskj županiji. Nova Mreža javno zdravstvenih službi RH, a vezana uz izmjene i dopune iste,  Bjelovarsko-bilogorskoj županiji  donijet će veći stupanj primarne zdravstvene zaštite. Na već postojeće timove, Županija će biti pokrivena s dodatnih 7 internista, 4 psihijatra, 4 tima fizikalne medicine i rehabilitacije, 4 oftalmologa, te po prvi puta s jednim timom za palijativnu skrb. Novi timovi, njih dvadesetak, znatno će unaprijediti zdravstvenu zaštitu na području Bjelovarsko-bilogorske županije čime je Ministarstvo zdravlja dalo jači vjetar u leđa kada govorimo o skrbi o pacijentima.

Ministar Varga je posjetio ambulantu obiteljske medicine u Bereku te tamo naglasio koliko su važne ambulante u ruralnim krajevima. „Dostupnost zdravstvene zaštite nema cijenu. Na područjima gdje je manji broj pacijenata uvodimo poseban standard, a ubuduće ćemo u ruralne krajeve u većoj mjeri privlačiti liječnike obiteljske medicine. Ambulanta u Bereku je dobar primjer važnosti takvih ambulanti na lokalnom nivou“, rekao je ministar Varga.  Inače, Berek je kraj u kojem žive pacijenti starije životne dobi kojima odlazak u druga mjesta predstavlja veliki problem.



Pisane vijesti | Investicije