Ministar zdravstva predsjeda sastankom EPSCO Vijeća

  • Slika /2020 Slike/IMG-20200213-WA0093.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar zdravstva RH izv. prof. Vili Beroš predsjeda sastankom EPSCO Vijeća u formatu ministara nadležnih za zdravstvo.

Na sastanku EPSCO Vijeća, ministri zdravstva raspravljali su o poduzetim mjerama i izazovima vezano uz pojavnost novog koronavirusa, ističući zajedničko razumijevanje situacije i poticanje komplementarnih mjera za unaprjeđenje koordinacije nacionalnih sustava pripravnosti i odgovora, kako bi se osigurala zaštita javnog zdravstva.

Ministri država članica dodatno su istaknuli potrebu istraživanja mogućnosti zajedničkog pristupa EU u suočavanju s izazovima koje nepredviđene situacije poput ovakve mogu imati na opskrbu lijekovima i medicinskom opremom.

Na sastanku su usvojeni Zaključci Vijeća o novom koronavirusu. Zaključcima Vijeća potiču se države članice na jačanje poduzetih mjera kako bi se osigurala zaštita javnog zdravstva, jačanje koordinacije između država članica u području praćenja, nadzora, dijagnostike i liječenja, te pravovremene komunikacije temeljene na znanstvenim podacima, uz poticanje daljnje suradnje u području istraživanja i razvoja.

Komisiju se poziva na tješnju suradnju i pružanje podrške državama članicama u području nadzora, procjene i upravljanja rizikom, te razvoja medicinskih protumjera za novi koronavirus. Dodatno, Komisija može podržati države članice prenamjenom postojećih financijskih mehanizama EU kako bi osigurali dostupnost lijekova i zaštitne opreme.

Pisane vijesti