Ministarstvo zdravstva danas postalo punkt za darivanje krvi

  • Slika /2021 Slike/IMG_1108.JPG
  • Slika
  • Slika

Zagreb, 20. srpnja 2021. – Svjesni posebne važnosti dostatnih zaliha krvi i krvnih pripravaka u ljetnom periodu, Ministarstvo zdravstva danas je postalo punkt za darivanje krvi u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicine. Toj inicijativi odazvali su se zaposlenici Ministarstva zdravstva te su pozvali i ostale da pruže svoju ruku i daruju krv za svoje sugrađane.

Hrvoje Vukadin, jedan od zaposlenika Ministarstva zdravstva napomenuo je kako se o darivanju krvi mnogo govori, ali malo tko je svjestan da je za svakodnevne potrebe svih bolesnika u Hrvatskoj potrebno 800 doza krvi dnevno te je naveo da je to jedan od razloga zašto je počeo darivati krv: ‘Dosad sam darovao krv sedam puta, a kada sam saznao da se otvara punkt na ‘mojem pragu’, u Ministarstvu zdravstva, nisam dvojio i ohrabrio sam svoje kolege da mi se pridruže’.
 
Jedna od njih je Matilda Ivančić koja je pohvalila upornost kolege te da nije požalila što se odlučila pridružiti ovoj incijativi u ministarstvu. Čekajući na svoj red imala je priliku čuti informaciju kako je upravo ovaj ljetni period važan za stvaranje većih zaliha krvi zbog povećane mobilnosti građana, prometnih nezgoda i ostalih nepredviđenih okolnosti:
‘To je bio razlog više da pružim svoju ruku, darujem krv i tko zna, možda u ključnom trenutku, baš moja krv spasi nekome život’, zaključila je Matilda.
 
Irena Jukić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicine napomenula je da su epidemija i ljetni period podcrtali važnost dostatnih zaliha krvi te je nužno dodatno intenzivirati dobrovoljne akcije poput ove u Ministarstvu zdravstva. Interes zaposlenika ovog ministarstva ne čudi jer pokazuje visoku svjesnost ovog resora o potrebi osiguranja dostatnih doza krvi i krvnih pripravaka, kako za svoje sugrađane, tako i za zdravstveni sustav.
 
Zaposlenicima Ministarstva zdravstva pridružio se i ministar Vili Beroš koji je iskazao zadovoljstvo ovom inicijativom te vjeruje u nastavak ovog lanca solidarnosti: „Osiguranje dostatnih doza krvi i krvnih pripravaka ključna je komponenta učinkovitosti svakog zdravstvenog sustava, pogotovo tijekom ljetne sezone. Osim što darivanjem krvi spašavamo živote, pokazujemo i solidarnost. Drago mi je što su djelatnici ministarstva demonstrirali temeljne ljudske vrijednosti i pokazali brigu za zdravlje svojih sugrađana’, zaključuje ministar Beroš.

Pisane vijesti