Ministri zdravlja Crne Gore i Hrvatske potpisali Memorandum o suradnji: Hrvatska želi postati regionalni lider u području zdravstva


Kada je riječ o suradnji na razini dvaju ministarstava Hrvatske i Crne Gore, Radunović je naglasio kako će pokušati koristiti ono što je u Hrvatskoj jako dobro, a to je brand zdravstva.

 "Hrvatska postaje regionalni lider u zdravstvu, a ono što posebno impresionira su dostignuća u domeni transplantacije organa i donorstva", rekao je crnogorski ministar dodavši kako su dosadašnja iskustva sa kolegama iz Hrvatske pozitivna, a velik dio njih dolazi u Crnu Goru i pomažu u reformskim procesima u toj zemlji.

 "Ovim dokumentom detaljnije preciziramo daljnju suradnju, koja se ne odnosi samo na transplantacijsku kirurgiju, već i na razmjenu znanja, medicinskih stručnjaka i usluga iz svih područja. Također, njime definiramo i pomoć u aktivnostima koje se provode oko  pridruživanja EU, kao i u suradnju u prevenciji i ranom otkrivanja karcinoma, te izradi protokola, smjernica, vodiča i standarda dobre prakse", kazao je Radunović.

 Zdravstvena i medicinska suradnja s Crnom gorom za Hrvatsku, po riječima hrvatskog ministra zdravlja Rajka Ostojića, znači promociju naših dostignuća u području transplantacijske medicine, u kojoj je Hrvatska danas vodeća u svijetu,  kao i u područjima kardiokirurgije i neurokirurgije.

 "Takvom suradnjom želimo vratiti sjaj hrvatskoj medicini, kako bi ona ponovno postala regionalni lider, kakav to već jest u transplantaciji organa", kazao je ministar Ostojić.

Ostojić je podsjetio kako je, slično kao s Crnom Gorom, već potpisan ugovor sa Federacijom BiH, a plan je proširiti takve ugovore i na sve zemlje Jugoistočne Europe. Najavio je za lipanj ministarsku konferenciju o transplantaciji organa u Zagrebu  kojoj će osobno predsjedati.

 



Pisane vijesti