Ministri zdravstva oprezni u ublažavanju mjera protiv COVID-19

  • Slika /2020 Slike/health 35cfe2e56-1abb-4d48-bb40-883e945cf079.jpg
  • Slika
  • Slika

Hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU organiziralo je još jednu neformalnu videokonferenciju ministara zdravstva Europske unije.

Videokonferencijom je predsjedao Željko Plazonić, državni tajnik za zdravstvo, a sudjelovali su  i Margaritis Schinas, potpredsjednik Europske komisije za promociju europskog načina života; Stella Kyriakides, povjerenica za zdravstvo i sigurnost hrane; dr. Andrea Ammon, direktorica ECDC-a (Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti) i Noel Wathion, zamjenik izvršnog direktora EMA-e (Europske agencije za lijekove).

Od prvih slučajeva bolesti Covid-19 zabilježenih u Europskoj uniji krajem siječnja 2020.godine, Hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU poduzelo je niz koraka prema koordinaciji odgovora EU na izbijanje bolesti Covid-19.  Održani su učestali sastanci na razini Vijeća, kao i pripremnih tijela, gdje su vođene intenzivne rasprave usmjerene na raznovrsne posljedice širenja Covida-19 u EU, te su razmijenjene informacije o stupnju pripremljenosti država članica za implementaciju zaštitnih mjera.
Hrvatsko predsjedništvo dosad je na ovu temu dva puta organiziralo izvanredne sastanke Vijeća ministara zdravstva, 13. veljače i 6. ožujka 2020., kao i dvije videokonferencije na visokoj razini, 7. veljače i 12. ožujka.

Cilj današnje videokonferencije bio je raspraviti trenutnu situaciju i razmotriti poduzete  mjere u borbi protiv širenja Covid-19 u EU, razmijeniti mišljenja o ublažavanju mjera te pronaći zajednički pristup izazovima koji su pred nama.

Ministri su razmijenili mišljenja o kapacitetima zdravstvenih sustava te o mogućim načinima ublažavanja mjera. Smatraju kako će povratak u normalno funkcioniranje zahtijevati veliki napor , dok će ublažavanje mjera ovisiti o epidemiološkoj situaciji, kao i o kapacitetima zdravstvenih sustava pojedinih država članica.

U odnosu na javno zdravstvo, Predsjedništvo je naglasilo kako fokus ostaje na  smanjenju negativnog utjecaja na zdravstvene sustave te na osiguranju zaštite građana. 

"Nastavno na zaključke Vijeća o bolesti Covid-19 usvojene na izvanrednom sastanku Vijeća ministara zdravstva održanom u veljači 2020.g., nužna je razmjena informacija i suradnja između država članica u području zdravstva, posebno u nadziranju, procjeni rizika, upravljanju rizika i razvoju protumjera za Covid-19. Potrebno je i osigurati koordinaciju kako bi se spriječile negativne posljedice i prelijevanje iz jedne države članice u drugu." Željko Plazonić, državni tajnik za zdravstvo

Stella Kyriakides, povjerenica Europske komisije za zdravstvo i sigurnost hrane predstavila je Smjernice Europske komisije za optimalnu i racionalnu uporabu lijekova kako bi se izbjegla nestašica u kontekstu COVID-19, čiji je cilj osiguravanje opskrbe cjenovno prihvatljivih lijekova na tržištu EU u kontekstu COVIDa-19. Dr. Andrea Ammon, direktorica Europskog centra za kontrolu i nadzor bolesti predstavila je najnoviju procjenu rizika ECDC-a o COVIDu-19.

Potpredsjednik Margaritis Schinas i povjerenica Stela Kyriakides osvrnuli su se na Europski smjerokaz (roadmap) o izlasku iz Covid-19 pandemije, koji je danas objavljen. Istaknuli su ključne principe, poput epidemioloških kriterija, dostatnih kapaciteta zdravstvenih sustava i sustava praćenja, testiranja stanovništva,  te jačanja zajedničkih napora u istraživanju i razvoju rješenja. Posebno su naglasili važnost solidarnosti i zajedničkog pristupa. 

“Solidarnost ostaje ključna. Ne smije se potcijeniti utjecaj pandemije na naša društva. Naša solidarnost je već bila na testu, a tako će biti i nadalje. Ušli smo u krizu pojedinačno, no sad imamo priliku za veću koordiniranost te solidarnost. Danas objavljeni europski smjerokaz o izlasku iz Covid-19 pandemije nije centralizirani europski plan, već set kriterija i preporuka za ponovno pokretanje društvenog života i početak oporavka” Margaritis Schinas, potpredsjednik Europske komisije za promociju europskog načina života

“Današnja rasprava europskih ministara zdravstva važan je korak u koordiniranom europskom pristupu prema postupnom popuštanju mjera i povratku društvenom životu te ponovnom pokretanju ekonomskih aktivnosti. To je zajednički europski interes i zahtijeva međusobnu koordinaciju između država članica kako bi se izbjegli negativni efekti. Što ćemo bolje zajednički djelovati, to ćemo brže biti u mogućnosti vratiti naša društva u normalno funkcioniranje. Zajedno i solidarno – to je jedini put naprijed”
Stella Kyriakides, povjerenica za zdravstvo i sigurnost hrane

Zaključno, Predsjedništvo je potvrdilo svoju usmjerenost na suradnju s državama članicama i Europskim institucijama kako bi se omogućio zajednički pristup izlaznim strategijama s ciljem smanjenja zdravstvenih i socio-ekonomskih utjecaja pandemije.

Pisane vijesti