Ministrica višeg i cjeloživotnog obrazovanja Kraljevine Švedske u posjetu ministru zdravlja

Slika /Vijesti/2016/Izaslanstvo Švedske.JPG

Ministar zdravlja Dario Nakić primio je u službeni posjet izaslanstvo Kraljevine Švedske predvođeno ministricom višeg i cjeloživotnog obrazovanja, gđom Aidom Hadžialić.

Ministar Nakić i ministrica Hadžialić sa izaslanstvom razgovarali su o uspješnoj dosadašnjoj suradnji Republike Hrvatske i Kraljevine Švedske koju se obostrano želi produbiti, pogotovo u području zdravstva i istraživanja. Tijekom izlaganja, uočene su sličnosti u prioritetima, odnosno zdravstvenim područjima u koja se namjerava ulagati sredstvima i ljudskim kapacitetima. Ministar Nakić je naglasio prioritet reforme hrvatskog zdravstvenog sustava, kojom bi se u okviru postojećih troškova unaprijedila kvaliteta zdravstvenih usluga, daljnji razvoj zdravstvenog turizma i otvorenost Hrvatske za inozemna ulaganja u izgradnju i opremanje zdravstvenih institucija za rehabilitaciju i fizioterapiju.

Švedska je strana izrazila zanimanje za produbljivanjem suradnje u području eZdravlja i zdravstvenog turizma te u području razvoja i istraživanja, osobito vezano uz onkologiju i produljenu skrb. Budući da su obje strane željne nastaviti i produbiti suradnju, dogovoreno je kako će se istražiti mogućnosti za ostvarenje iste u okviru postojećeg EU zakonodavstva.

 Ministar Nakić je izrazio zanimanje za švedski način organizacije zdravstva, osobito čuvene Sveučilišne bolnice Karolinska i Karolinska Instituta, a ministrica uzvratila spremnošću za organizaciju studijskog posjeta budući da je ona odgovorna za područje obrazovanja i istraživanja po kojima je Karolinska Institut poznati i priznat u svijetu. Uz ministricu Hadžialić sastanku je, uz predstavnike švedskih tvrtki i predstavnike Ericssona Nikola Tesla iz Republike Hrvatske, prisustvovao i veleposlanik Kraljevine Švedske, Nj. E. Lars Schmidt, koji je ministru prenio povratne informacije dobivene od švedskih turista tijekom ljetnih mjeseci.

Vrijedna je spomena i činjenica kako je Ericsson Nikola Tesla d.d. zahvaljujući svojim inovativnim rješenjima u području eZdravlja i mZdravlja proglašen centrom izvrsnosti u Jugoistočnoj Europi.   

Pisane vijesti