Na Križinama otvoren energetski obnovljen dio KBC-a Split

Slika /slike/bolnica krizine.jpg

SPLIT, 2. studenoga 2015. – U Kliničkom bolničkom centru na Križinama u Splitu svečano je otvoren energetski obnovljen dio KBC-a, a na otvorenju su među ostalima bili ministri Siniša Varga i Branko Grčić, zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir, župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja, gradonačelnik Splita Ivo Baldasar te brojni drugi uzvanici.

Vrpcu su prerezali dr. Žarko Ardalić, specijalizant gastroenterologije i Marijana Podnar, prvostupnica sestrinstva. 

U obnovu je uloženo 78 milijuna kuna od čega je 35 posto financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je 65 posto privatnog kapitala ESCO partnera tvrtke Rudan. Nakon javne objave natječaja u kolovozu 2014. za izvođača je odabrana tvrtka "Rudan" d.o.o. iz Žminja kojoj će splitska bolnica sljedećih 14 godina svake godine plaćati naknadu, s tim da ona mora biti manja od ostvarene uštede.  

 Radovi su počeli u svibnju ove godine, a uređeno je 18.000 metara četvornih fasade, 7700 metara četvornih ravnog krova i 8300 metara četvornih PVC i aluminijske vanjske stolarije, rekonstruirana je kotlovnica i toplinska podstanica te zamijenjen energent pa će se bolnica - umjesto mazuta - koristiti loživim uljem i plinom, ugrađen je novi kotao, dizalice topline s ekološkim plinom CO2, solarni kolektori za pripremu sanitarne tople vode te centralni nadzor. Tijekom energetske obnove zamijenjeno i 10.700 rasvjetnih tijela te uvedena LED tehnologija. Rekonstruirana je vanjska i unutarnja vodoopskrbna mreža, uveden nadzor potrošnje vode i detekcija propuštanja te optimalizacija rada vodoopskrbnog sustava.

Postignuti efekti su 56 posto manja potrošnja energije, 58 posto manja emisija CO2, 72 posto manja potrošnja vode, dok je 14 posto proizvedene energije iz obnovljivih izvora. Povrat investicije se vrši kroz uštede korisnika u sljedećih 14 godina, te nema nikakvvog dodatnog zaduživanja korisnika odnosno Ministarstva zdravlja.

Važno je naglasiti da je u obnovi sudjelovalo preko 30 hrvatskih tvrtki, a bolnica je cijelo vrijeme neprekidno radila. Komletna obnova trajala je od travnja do rujna 2015. godine što je devet mjeseci prije krajnjeg roka za završetak obnove sukladno Ugovoru o energetskom učinku,.

Ministar zdravlja Siniša Varga rekao je da je splitski projekt energetski obnovljene bolnice najveća investicija u sustavu zdravstva i da će s takvim projektima nastaviti u drugim bolnicama Hrvatske jer se model pokazao ekonomski najisplativiji. 

 "Kroz novi model ugovaranja osigurali smo znatno veća sredstva za ovu bolnicu. Imamo nabavu nove opreme, otvaraju se novi odjeli i vjerujem kako će se u četverogodišnjem razdoblju ova bolnica preobraziti u jednu od najznačajnijih bolnica u Hrvatskoj. Radujem se da se vide rezultati rada", rekao je ministar Varga i najavio da se uskoro prema istom modelu može očekivati raspisivanje natječaja za početak radova na energetskoj obnovi bolnice na Firulama.

"Sada imamo ekološki čišću bolnicu. Već su nam jučer pacijenti rekli da je temperatura u bolnici vrlo ugodna. Prošle godine u ovo vrijeme već smo uključili grijanje. Znači da je postavljeni energetski plašt vrlo kvalitetan i da ćemo imati uštedu na svakom koraku", izjavio je sanacijski upravitelj bolnice Kolja Poljak. Kako je rekao, završen je elaborat i o energetskoj učinkovitosti KBC-a na Firulama, čime bi Split u sljedećih 30 godina dobio dvije vrhunske zdravstvene ustanove.
 Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić, koji je također bio na otvorenju obnovljene bolnice na Križinama, rekao je kako su, unatoč krizi, u Dalmaciji realizirali mnoge projekte. Osim bolnice, istaknuo je dionicu autoceste Vrgorac-Ravča, obilaznicu Solin-Kaštela i gradnju dubrovačke Zračne luke, projekt vrijedan dvije miljarde kuna. Također je istaknuo da su pripremili sve za izgradnju Pelješkog mosta, izgradili mnoge terminale za kruzere, u Dubrovniku počeli graditi novi autobusni kolodvor, terminal za sipke terete u Luci Pločama i mnoštvo drugih objekata vrijednih 10,5 milijarda kuna. Ministar Grčić smatra  da dosad toliko za jug Hrvatske nije učinila nijedna vlada.



Pisane vijesti | Investicije