Nabavili smo 120 kompleta opreme za tjelesnu aktivnost u školama

  • Slika arhiva/images/novosti/novosti/nabavili_smo_120_kompleta_opreme_za_tjelesnu_aktivnost_u_skolama/117850-1-cro-HR/nabavili_smo_120_kompleta_opreme_za_tjelesnu_aktivnost_u_skolama.jpg
  • Slika
  • Slika

ZAGREB, 8. lipnja 2015. – Danas je u Osnovnoj školi „Matija Gubec“ u Zagrebu predstavljen projekt „Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece“, namijenjen osnovnim školama u Republici Hrvatskoj koje nemaju sportsku dvoranu.
 

Ministar zdravlja prim. Siniša Varga izjavio je kako je važno ulaganje u zdravlje budućih naraštaja te izrazio zadovoljstvo što će osnovne škole koje nemaju sportsku dvoranu dobiti mogućnost da provode tjelesnu i zdravstvenu kulturu unatoč činjenici što nemaju adekvatne prostorne i tehničke uvjete. „U nedostatku infrastrukture, ovo je mali korak, ali korak koji dolazi u vrijeme odrastanja mališana i svakako ih može potaknuti da razvijaju motoričke sposobnosti, koordinaciju, uče se snalažljivosti te sposobnosti brzog reagiranja i tako otkriju svoje skrivene talente te stvaraju navike za bavljenje redovitom tjelesnom aktivnošću“, rekao je ministar Varga.

Riječ je o 120 osnovnih škola u Republici Hrvatskoj koje nemaju adekvatne prostorne uvjete za odvijanje nastave tjelesnog odgoja, a za njih je nabavljeno isto toliko kompleta didaktičke opreme. Investicija je vrijedna oko milijun kuna. Projekt je dio Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, a osmislili su ga Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravlja.

„Svaka inicijativa koja pomaže našim mališanima da odrastu u sretnije i zdravije mlade ljude za nas je više od poticaja – to je nešto čemu svi moramo težiti. Projekt Poligon za tjelesnu aktivnost školskedjece pomoći će daljnjem promicanju zdravlja od najranije dobi i drago nam je da su to ravnatelji osnovnih škola prepoznali. Prvi Poligoni u osnovne škole dolaze već ovaj mjesec“, rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. sc. Tamara Poljičanin. 

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za odgoj i obrazovanje potpisali su sporazum o suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo koji obuhvaća implementaciju i edukaciju školskih timova u školama gdje će se program provoditi.

Kronične nezarazne bolesti vodeći su uzrok oboljenja i smrtnosti stanovništva srednje i starije dobi. Od njih danas u Hrvatskoj umire čak 90 posto ljudi. Važno je naglasiti kako su glavni rizici za nastanak tih bolesti prekomjerna tjelesna masa i nedovoljna tjelesna aktivnost, a njihov je razvoj moguće spriječiti zdravim životnim navikama, među kojima istaknuto mjesto ima redovita tjelesna aktivnost.

“Stoga je upravo u osnovnim školama važno prepoznati mogućnost rane intervencije u sprečavanju kroničnih nezaraznih bolesti u odrasloj dobi“, naglasio je ministar Varga.



Pisane vijesti | Projekti i programi