Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva

  • Slika /2023 slike/IMG-20230526-WA0002.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Odlukom Hrvatskog sabora 2006. godine, 26. svibnja proglašen je Nacionalnim danom darivanja i  presađivanja organa i tkiva s ciljem izražavanja solidarnosti i podrške svima onima koji čekaju na presađivanje te zahvale svim darovateljima i njihovim obiteljima na plemenitoj odluci o darivanju


Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva ove godine obilježen je u sklopu Simpozija za medicinske sestre/tehničare pod naslovom  “PODIJELI DAR ŽIVOTA,  budi heroj,  budi donor” u hotelu Dubrovnik, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva te je sve prisutne pozdravio izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik Ministarstva zdravstva g. Tomislav Dulibić, dipl.iur.

Cilj stručnog simpozija bio je promovirati postupke darivanja tkiva i organa, dijeljenje znanja i iskustva u području eksplantacije i transplantacije tkiva, edukacija medicinskih sestara /tehničara koje rade kao članovi tima i koordinatori.

Obilježavanjem Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva promičemo jačanje svijesti građana i šire javnosti o potrebi darivanja organa i tkiva nakon smrti u svrhu liječenja.

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva prigoda je za okupljanje zdravstvenih djelatnika, pacijenata, predstavnika javnih i zdravstvenih ustanova te svih onih koji, na bilo koji način, pridonose uspješnom Nacionalnom transplantacijskog programu.

Glavna poruka hrvatskoj javnosti povodom današnjeg dana jest zahvala i iskaz poštovanja svim darivateljima organa i članovima njihovih obitelji koji su u najtežim životnim trenucima činom hrabrosti i humanosti, odlukom o darivanju, spasili nečiji život!

Hvala Vam!
 

Pisane vijesti