Nova zgrada Zavoda za forenzičku psihijatriju u PB Vrapče

Slika arhiva/images/novosti/novosti/nova_zgrada_zavoda_za_forenzicku_psihijatriju_u_pb_vrapce/116955-1-cro-HR/nova_zgrada_zavoda_za_forenzicku_psihijatriju_u_pb_vrapce.jpg

ZAGREB, 31. listopad – Predstavnici Ministarstva zdravlja i članovi izaslanstva Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta (ENVI) održali su danas radni sastanak.
 

Pomoćnik ministra zdravlja doc. Miljenko Bura rekao je kako Ministarstvo zdravlja veliku skrb vodi o potrebama posebno ugroženih skupina, koje nažalost često nemaju dovoljno glasne zagovornike u javnosti. „Zbog njih su i isprogramirana sredstva iz fondova Europske unije u visini od 35 milijuna eura, dok je ovaj projekt u Vrapču tek prvi u nizu infrastrukturnih projekata kojima ćemo poboljšati uvjete liječenja posebno ranjivih skupina. Republika Hrvatska ima na raspolaganju gotovo 280 milijuna eura sredstava iz europskih fondova za zdravstvo u razdoblju do 2020. godine, koje ćemo iskoristiti za poboljšanje uvjeta liječenja pacijenata, kako u infrastrukturi, tako i u obrazovanju naših liječnika i medicinskih sestara“, izjavio je Bura.

„Buduća suvremena zgrada Zavoda za forenzičku psihijatriju neće samo sudsko psihijatrijske bolesnike dovesti u situaciju koja ne narušava njihovo dostojanstvo, nego će zadovoljavati i sve sigurnosne uvjete“, istaknuo je ravnatelj Psihijatrijske bolnice Vrapče prof. Vlado Jukić i dodao kako će se u takvim radnim uvjetima moći provoditi kompleksna terapija forenzičko-psihijatrijskih bolesnika što će rezultirati smanjenjem dužine boravka bolesnika u Bolnici. „Predviđena je i dnevna bolnica te intenzivan ambulantno poliklinički rad s ovom kategorijom bolesnika“, zaključio je Jukić.

Pročelnica Ureda za zdravstvo Grada Zagreba  prof. Mirna Šitum rekla je kako je ovo značajan projekt za Zagreb, ali i za zaštitu zdravlja pacijenata u cijeloj Republici Hrvatskoj. „Posebno mi je drago da su i gradske i državne strukture pokazale razumijevanje za važnost projekta kojeg i realiziramo zajedničkim snagama“, rekla je Šitum.

Cjelokupni projekt vrijedan je 73,4 milijuna kuna u što je uračunat i porez na dodanu vrijednost. Za građevinske radove predviđeno je 61 milijun kuna, za opremanje 11,6 milijuna kn i oko 480 tisuća kuna za prateće usluge.

Projekt će biti financiran ESIF fondovima Europske unije u omjeru od 85 posto ukupne investicije, i kao takav je predviđen za financiranje iz Operativnog programa Kohezija i konkurentnost kao dio mjere ulaganja u kvalitetu i dostupnost zdravstvene skrbi za posebno ranjive skupine.

Predviđeno trajanje građevinskih radova je 18 mjeseci.

U novosagrađenom odjelu bit će smješteno 72 pacijenta raspoređenih u pet odjela, četiri odjela za stalne pacijente, a peti odjel funkcionirat će kao dnevna bolnica.

Otvaranjem novog Centra za forenzičku psihijatriju, ukupne površine 5200 m2, otvaraju se mogućnosti intenzivnijeg terapijskog rada i širenja spektra terapijskih zahvata, što će rezultirati značajnim smanjenjem boravka ovih pacijenata. Očekuje se kako bi prosjek liječenja u slijedećih nekoliko godina mogao pasti na dvije godine.



Pisane vijesti