Novac iz EU fondova, injekcija za hrvatsko zdravstvo

ZAGREB, 13. veljače 2015. – „Hrvatskom zdravstvu je na raspolaganju oko 235 milijuna eura iz strukturnih fondova Europske unije u razdoblju do 2020. godine,“ rekao je danas na konferenciji za novinare ministar zdravlja prim. Siniša Varga. „Tim sredstvima omogućit ćemo trajno skraćivanje listi čekanja, smanjiti smrtnost hrvatskih pacijenata od kroničnih nezaraznih bolesti i povećati financijsku učinkovitost upravljanja hrvatskim zdravstvom“, izjavio je ministar.

Riječ je o bespovratnim sredstvima koja će se koristiti za unaprjeđenje primarne zdravstvene zaštite, razvoj dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija, razvoj hitne medicine, izgradnju i uređenje bolničke infrastrukture, programe osposobljavanja zdravstvenih djelatnika te za preventivne programe i programe promicanja javnog zdravlja. Uz to imamo na raspolaganju i 50 milijuna eura namijenjenih poboljšanju energetske učinkovitosti zdravstvenih objekata.

„Dodajući našem zdravstvenom sustavu ove novce, uspjet ćemo postići ono što ne bismo mogli s našim tekućim sredstvima koja su premala“, rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Tatjana Trupec Prenđa i dodala kako je u protekle tri godine uloženo puno napora da bismo danas došli ovdje i pričali o ovim programima.

Dr. Miljenko Bura, pomoćnik ministra zdravlja i voditelj Zavoda za zdravstvene usluge u turizmu najavio je četiri velika projekta vrijedna ukupno oko 35 milijuna eura, koja su usmjerena na zaštitu ranjivih skupina. To su Odjel za palijativnu skrb varaždinske bolnice u Novom Marofu, Zavod za forenzičnu psihijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče, Klinika za dječje bolesti Zagreb te  Spinalni centar u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim toplicama.

U planu je uređenje i opremanje četiri nova objedinjena hitna bolnička prijema, sveukupno vrijedna 26,5 milijuna eura i to u Splitu, Sisku, Dubrovniku i Zagrebu.

Za primarnu zdravstvenu zaštitu predviđeno je 18,5 milijuna eura, a tim će se sredstvima osigurati bolja opremljenost ordinacija kako bi se dio dijagnostike mogao rješavati na razini primarne zdravstvene zaštite, čime će se dodatno rasteretiti bolnički sustav.  Za uređenje i opremanje dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija predviđeno je 70 milijuna.

S 35 milijuna eura poticat će se razvoj kadrova i deficitarnih specijalizacija u nerazvijenim područjima kroz stipendije i pokrivanje životnih troškova zdravstvenog osoblja. Ovime se želi s jedne strane omogućiti liječnicima osobni i profesionalni razvoj kako bi se zaustavio njihov odlazak iz Hrvatske, a s druge strane povećati dostupnost zdravstvene zaštite za građane u nerazvijenim, ruralnim dijelovima zemlje.

Za eZdravlje raspoloživo je 40 milijuna eura. „Mi smo po pitanju informatičke povezanosti na devetom mjestu među zemljama Europske unije, ali ovime ćemo sustav dodatno unaprijediti i postići ono čemu težimo, a to je da smo među prve tri zemlje, istaknula je Prenđa Trupec.

S 15 milijuna eura financirat će se preventivni programi i programi usmjereni na stvaranje zdravih životnih navika svih generacija što će nas učinit zdravijima i produktivnijima.

Ministar Varga zahvalio je potpredsjedniku Vlade Branku Grčiću i njegovom timu iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU naglasivši kako, zahvaljujući njihovoj dragocjenoj pomoći u pripremanju projekata, Ministarstvo zdravlja, koje je donedavno kaskalo, danas predvodi u dokumentaciji, zbog čega se nada da ćemo uspjeti apsorbirati namijenjena sredstva u predviđenom roku.

Vrlo brzo će započeti realizacija nekih već ugovorenih projekata. Već za koji mjesec započet će uređenje Odjela za palijativnu skrb u Novom Marofu i forenzični odjel Psihijatrijske bolnice Vrapče. U Dubrovniku je također sve spremno za izvedbu objedinjenog hitnog bolničkog prijema u vrijednosti od 600 tisuća eura.



Pisane vijesti