Obavijest o postupanju sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva

Zbog velikog interesa javnosti za pitanje kvalitete mesnih proizvoda i pripravaka na hrvatskom tržištu, o čemu su se pojavili brojni medijski napisi, u cilju točnog informiranja javnosti daje se obavijest o dosadašnjim aktivnostima u dijelu nadležnosti sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva.

Podsjeća se kako je sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva nadležna za zdravstvenu ispravnost hrane ne životinjskog porijekla na razini proizvodnje, te za svu hranu u ugostiteljstvu i maloprodaji (izuzev mesnica). Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede je nadležna za kontrolu proizvodnje, prerade i uvoza, unosa i distribucije mesa u Republiku Hrvatsku.
Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva u pogledu nadzora mesa isto nadzire u ugostiteljskim, maloprodajnim objektima i institucionalnim kuhinjama. U sve ove objekte hrana životinjskog porijekla dolazi isključivo iz veterinarski odobrenih objekata, kako objekata iz Republike Hrvatske, tako i sa slobodnog tržišta država članica EU.
Izgradnja  sustava sigurnosti hrane u skladu s propisima Europske unije započela je 2003. godine, a današnji sustav u potpunosti je uspostavljen je Zakonom o hrani iz 2007. godine. prema kojem je podijeljena nadležnost između inspekcija Ministarstva zdravstva i Ministarstva poljoprivrede koje ujedno ima ulogu centralnog tijela za koordinaciju službenih kontrola, provedbu RASFF – sustava brzog uzbunjivanja i predstavlja kontakt točku prema EK.
Sanitarna inspekcija je dionik EU - RASFF – sustava žurnog uzbunjivanja putem kojeg nadležna tijela svih država članica razmjenjuju službene informacije o neispravnim uzorcima i hitnim mjerama.
Sanitarna inspekcija nadzore provodi kontinuirano u skladu s Godišnjim planom rada sanitarne inspekcije koji obuhvaća redovne kontrole, uzorkovanja, koordinirane aktivnosti s drugim inspekcijama, ad-hock aktivnosti kao posljedice izvanrednih situacija i specifičnih kontrola i kontrole izvršenja rješenja koji proizlaze iz danih rokova. Godišnji plan rada donosi se na temelju procjene rizika uzimajući u obzir rezultate provedenih službenih kontrola i stanja na terenu. Ukoliko novonastale situacije ukazuju na potrebu za pojačanim kontrolama plan se ažurira te se provode pojačane kontrole.
Putem sustava žurnog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravstva zaprimila je u razdoblju od 08.-12.02.2019. dvije hitne obavijesti  da je službenim kontrolama  u Sloveniji u mesnom proizvodu kebab utvrđena prisutnost Salmonella spp. i E. coli., a što je distribuirano u više od 50 ugostiteljskih objekta na području RH.
U ovom konkretnom slučaju radi se o hrani koja je legalno stavljena na tržište, te je imala sve potrebne oznake zdravstvene ispravnosti dane od odobrenog veterinarskog objekta države članice. Sporni kebab za inspekciju postaje „slučaj“ tek u trenutku zaprimanja prve Hitne obavijesti putem sustava žurnog uzbunjivanja.
Važno je naglasiti da je  prisutnost utvrđena u smrznutom proizvodu, koji prije konzumacije mora ići na termičku obradu, što znatno smanjuje rizik za potrošača.
Sanitarna inspekcija je slijedom dojave putem RASFF započela s inspekcijskim nadzorima kako bi utvrdila da su poduzete sve mjere da se isti povuče iz prometa. O poduzetim mjerama povlačenja i opoziva sanitarna inspekcija putem HR- RASFF sustava komunicira s nacionalnom kontakt točkom za RASFF u Ministarstvu poljoprivrede koja koordinira cijelim sustavom objave i razmjene informacija sa drugim tijelima i zemljama članicama.
Do sada je proveden  inspekcijski nadzor  u 30 objekata i utvrđeno je slijedeće: da je slovenski dobavljač obavijestio kupce, da je započeo postupak povlačenja i da su nadzirani ugostiteljski objekti odmah po zaprimanju obavijesti sporan proizvod povukli sa tržišta. utvrđeno je da se na tržištu i dalje nalaze proizvodi istog dobavljača, ali drugih lotova, te je sanitarna inspekcija  dodatno provela uzorkovanje i analize kebaba drugih serija i drugog porijekla.
Uzeto je 16 uzoraka i analize su u tijeku. 
Do 21. 02. 2019. g. su završene analize za 8 uzoraka od kojih 2 uzorka ne ispunjavaju kriterije sigurnosti propisane Uredbom o mikrobiološkim kriterijima jer sadrže Salmonelu, te je isti dan  Obavijest subjektima u poslovanju s hranom  o rezultatima uzorkovanja  objavljena i na internetskoj stranici Ministarstva zdravstva.
Dana 22.2.2019.g. doneseno je Rješenje subjektima u poslovanju s hranom o privremenoj zabrani nabave mesnih proizvoda od dobavljača Alebon d.o.o. koje je također objavljeno na internetskoj stranici Ministarstva zdravstva i u cijelosti  dostupno u rubrici Obavijesti.
Sanitarna inspekcija i dalje nastavlja s inspekcijskim nadzorima i uzorkovanjima ove kategorije hrane na tržištu te će se  subjekti u poslovanju s hranom i javnost  i dalje kontinuirano obavještavati.
 

Stranica