Obilježen Dan ružičaste vrpce

Slika arhiva/images/novosti/novosti/obiljezen_dan_ruzicaste_vrpce/89633-2-cro-HR/obiljezen_dan_ruzicaste_vrpce.jpg

ZAGREB, 5. listopada 2013. – Ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić pridružio se danas obilježavanju Dana ružičaste vrpce, posvećenog borbi protiv raka dojke, koji se u Hrvatskoj tradicionalno obilježava u organizaciji Europa Donna Hrvatske, hrvatskog foruma za borbu protiv raka dojke.

Ove godine Nacionalni dan borbe protiv raka dojke obilježava se 5. listopada u sklopu kampanje „Darujmo ružičasti život“, a pokrovitelj je Ministarstvo zdravlja.

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu, ministar Ostojić posjetio je štand udruge žena oboljelih i liječenih od raka dojke „Sve za nju“.

U 2012. godini u Hrvatskoj od raka dojke umrle su 1033 žene.  Osobito je zabrinjavajuće da obolijeva sve više mlađih žena. 

Prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka, u svijetu godišnje od raka dojke oboli 1,3 milijuna, a umire 458 tisuća žena, dok u Europi godišnje oboli 425 tisuća, a umire 128 tisuća žena.                        

Ministarstvo zdravlja nositelj je Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, s ciljem smanjenja mortaliteta od ove opake bolesti za 25-30%. Dosad su obavljena dva ciklusa pozivanja žena na preventivni mamografski pregled, a u tijeku je treći ciklus. U provedbi programa sudjeluju Hrvatski zavod za javno zdravstvo, županijski zavodi za javno zdravstvo, HZZO, liječnici obiteljske medicine te patronažna služba.

Namjera je programa otkriti karcinom u početnom stadiju. Ako se otkrije rano i prikladno liječi, više od 90 posto žena s rakom dojke ima velike izglede za preživljavanje i očuvanje kvalitete života, a petogodišnje preživljavanje je u tom slučaju 96 posto.

Ciljna skupina ovog programa su sve žene u dobi od 50 do 69 godina koje,  u okviru programa, mogu obaviti mamografski pregled dojki svake dvije godine. Mamografija je rentgenski pregled dojki kojim se mogu otkriti promjene na dojci prosječno oko dvije godine ranije od običnog kliničkog pregleda.

Nositelj programa je Ministarstvo zdravlja, ono je imenovalo Povjerenstvo za organizaciju, stručno praćenje i kontrolu kvalitete Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. U organizaciji i provedbi programa sudjeluju brojne institucije: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Županijski zavodi za javno zdravstvo, radiološke jedinice, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, liječnici obiteljske medicine, patronažna služba. 



Pisane vijesti