Obilježen Međunarodni dan osoba sa stomom

ZAGREB,  6. listopada – Udruga CRO-ILCO, koja okuplja osobe sa stomom obilježava danas na Cvjetnom trgu Dan osoba sa stomom, želeći ukazati na poteškoće s kojima se susreću. Prigodni štand udruge obišao je i ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić.

U Hrvatskoj ima preko 7000 tisuća osoba sa stomom i njihov broj je u stalnom porastu. Stoma klubovi zasad djeluju u Osijeku, Slavonskom Brodu, Požegi, Novoj Gradišci, Koprivnici, Čakovcu, Varaždinu, Puli, Splitu i Karlovcu.

Stoma je kirurškim putem izveden otvor na trbušnoj stjenci koji zamjenjuje probavni ili urinarni sustav u slučajevima kada oboljeli ne može normalno urinirati ili imati stolicu. Stoma se izvodi kod karcinoma crijeva, rektuma ili mokraćnog mjehura, upalnih bolesti probavnog sustava kao što su Chronova bolest ili ulcerozni kolitis, anomalije pri rođenju, ubodne rane ili rane od vatrenog oružja itd. Stoma treba pomoći poboljšanju zdravstvenog stanja, samnjiti bol i patnju, izliječenje  bolest i/ili unaprjeđivanje općeg zdravstvenog stanja.



Vijesti iz medija