Obilježen Svjetski dan zdravlja

ZAGREB, 7. travnja 2014. – U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo obilježen je Svjetski dan zdravlja, a glavna ovogodišnja tema su vektorske bolesti. Obilježavanju je prisustvovao zamjenik ministra zdravlja prim. dr. Marijan Cesarik.

Program su zajednički organizirali Ministarstvo zdravlja, HZJZ, Škola narodnog zdravlja A. Štampar, ured Svjetske zdravstvene organizacije u RH, HZZO, Hrvatsko društvo za javno zdravstvo Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatsko epidemiološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora i Klinika za infektivne bolesti  „Dr. Fran Mihaljević“.

Vektorske su bolesti zarazne, a prenose se ubodom insekata kao što su komarci, krpelji, uši, buhe i slično.

U Hrvatskoj je najčešća vektorska bolest Lyme borelioza koju prenose zaraženi krpelji, a bolesti su najizloženiji šumski radnici, planinari i, u proljeće, izletnici. Krpelji prenose i meningoencefalitis, no radi zaštite od ove bolesti postoji mogućnost cijepljenja, pa se njena učestalost uspješno drži na niskoj razini.

Globalne klimatske promjene i intenziviranje međunarodnog prometa, trgovine i turizma znatno utječu na pojavu i širenje vektorskih bolesti. Tako je posljednjih godina u Hrvatskoj prijavljeno dvadesetak oboljelih od malarije, a radi se isključivo o osobama koje su doputovale iz zemalja u kojima je ova bolest prisutna. Tijekom 2013. godine u istočnim dijelovima Hrvatske evidentirano je dvadesetak oboljelih od virusa groznice Zapadnog Nila koju prenose zaraženi komarci.

U Republici Hrvatskoj sustavno se radi na suzbijanju vektorskih zaraznih bolesti. Osim uništavanja legla insekata provodi se nadzor nad međunarodnim prometom roba te osoba koje zbog profesionalnih ili turističkih razloga odlaze u zemlje s endemskim područjima bolesti.

Današnji skup ujedno je i službeni početak Dana preventive koji ove godine traju od 7. travnja do 31. svibnja (Svjetski dan borbe protiv pušenja). Cijelo će razdoblje biti obilježeno nizom preventivnih aktivnosti u organizaciji Hrvatskog društva za javno zdravstvo HLZ-a, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Županijskih zavoda za javno zdravstvo i Hrvatske agencije za hranu.



Vijesti iz medija