Objavljen natječaj za izgradnju i rekonstrukcije OB Pula

Slika /Vijesti/2014/Pula 1.jpeg

PULA, 31. siječnja 2014. – U Općoj bolnici Pula danas je održana konferencija za novinare u povodu objave Međunarodnog natječaja za izvođača radova za gradnju, dogradnju i rekonstrukciju pulske bolnice. Tom prilikom, ministar zdravlja prof.dr. Rajko Ostojić je elektroničkim putem pustio natječaj u online objavu u Narodne novine i u Službeni list Europske unije (TED), čime je upućen poziv na nadmetanje hrvatskim i europskim građevinskim tvrtkama.

Vrijednost radova gradnje, dogradnje i rekonstrukcije bolnice je 470 milijuna kuna.

Ministar Ostojić istaknuo je kako će to biti moderna zdravstvena ustanova 21. stoljeća pod jednim krovom, koja će biti zrcalna slika hrvatske medicine 21. stoljeća. "Stanovnici Istre dugo su čekali taj trenutak. Mi smo prije dvije godine obećali da ćemo realizirati ovaj projekt i ostvariti taj san. Nadam se da ćemo uskoro postaviti i kamen temeljac, a za tri godine pustiti bolnicu u funkciju", rekao je ministar Ostojić i izrazio uvjerenje da će to biti jedan od većih građevinskih poduhvata u ovome djelu Europe. Podsjetio je kako je u predizbornoj kampanji govorio da su trenutno u Hrvatskoj ključne dvije bolnice, pulska i KBC Rijeka koji ide u privatno-javno partnerstvo.

Istarski župan Valter Flego istaknuo je kako je riječ o iznimno važnom županijskom i nacionalnom projektu koji se priprema već desetljećima, a sada konačno poprima stvarne obrise te je današnji dan povijesni dan za Istru.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić rekao je kako se radi o projektu od nacionalnog značaja, te je izrazio uvjerenje kako će se novom bolnicom, vrijednim liječnicima i medicinskim osobljem unaprijediti standard zdravstvene zaštite u Puli.

"Riječ je o zahtjevnom projektu, procijenjene vrijednosti 470 milijuna kuna bez PDV-a, a planirani je rok za dovršetak gradnje 36 mjeseci od uvođenja izvoditelja radova u posao", istaknula je sanacijska upraviteljica Opće bolnice Irena Hrstić. Međunarodni natječaj bit će otvoren 60 dana, nakon čega će započeti dvomjesečni rok za izbor izvođača radova.

Radovi predviđaju rekonstrukciju i nadogradnju postojeća dva objekta na lokaciji Zagrebačka 30. Planiranim radovima izgradilo bi se dodatnih 27 tisuća četvornih metara čime bi se odjeli pulske bolnice proširili na 43 tisuća četvornih metara. Objekti će se međusobno povezati u jednu funkcionalnu cjelinu, a oko njih će se urediti okoliš koji se sastoji od parkirališta i prometnica. Tijekom rekonstrukcije svi postojeći bolnički odjeli moraju nesmetano funkcionirati.

Bolnica se gradi s dvama kreditima - 300 milijuna kuna kod Erste banke koji ima i državna jamstva, dok drugih 300 milijuna treba stići iz Hrvatske banke za obnovu i razvoj koja je, ne dočekavši namjenska sredstva Europske investicijske banke, najavila iz svojih rezervi poduprijeti pulski projekt. Za opremanje bolnice potrebno je dodatnih dvjestotinjak milijuna kuna.
 

Pisane vijesti