Održan 19. Dan ružičaste vrpce

Slika /2018 Vijesti/preview.jpg

U subotu 6. listopada 2018. godine održan je 19. dan ružičaste vrpce. Manifestaciju je organizirao Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna, a okupljenima se u ime predsjednika Vlade obratio i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

"Karcinom dojke je uistinu jedan velik zdravstveni problem, kako po pojavnosti, tako i po smrtnosti", rekao je ministar Kujundžić. Screening koji se provodi posljednih 12 godina daje rezultate te se bolest otkriva u sve ranijoj fazi, ali i dalje postoje slučajevi da se bolest otkrije tek kada je već jako uznapredovala. Ministar Kujundžić pozvao je sve, a osobito one čija je obiteljska anamneza opterećena karcinomom dojke, da na vrijeme idu na ultrazvuk i mamografiju.
"Dakle, ustrajmo svi zajedno  - vi na vrijeme dođite na preglede, a mi ćemo učiniti sve, što s pozicije Vlade, Ministarstva zdravstva, te svih koji  rade u zdravstvu, da žene što ranije prepoznaju da imaju bolest a time i budu izliječene", poručio je ministar Kujundžić.
Od 2006. godine , kada je pokrenuta nacionalna kampanja ranog otkrivanja raka dojke, pokrenuto je pet ciklusa poziva ženama  u dobi od 50 do 60 godina za besplatne mamografske preglede, te je do 2017. godine smanjena smrtnost, no problem je i dalje nedovoljni odaziv, kojeg je cilj povećati.
Povorka sjećanja na umrle žrtve raka dojke i one koje se bore s tom zloćudnom bolesti od Trga Republike Hrvatske krenula je Masarykovom ulicom prema Trgu Petra Preradovića gdje se održao prigodni program uz puštanje ružičastih balona.

Pisane vijesti