Održani "3. Dani bolničke prehrane"

Zagreb, 13. lipnja 2015. - Dana 12. - 13. lipnja 2015. u Kliničkoj bolnici Dubrava održao se stručno – znanstveni skup „ 3. Dani bolničke prehrane“ u organizaciji Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara (HDND) koji je otvorila pomoćnica ministra zdravlja, Nataša Zorić. Stručni skup okupio je više od 200 sudionika – nutricionista, dijetetičara, liječnika, medicinskih sestara i drugih zdravstvenih djelatnika s interesom za prehranu.

Na skupu je predstavljena nova Odluka o standardima prehrane bolesnika u bolnicama koju je izradila stručna radna skupina Ministarstva zdravlja. Prema riječima Romane Franić iz Ministarstva zdravlja, novi Standard osigurava jednoznačno označavanje, broja i vrste dijeta, jednoobraznu primjenu dijeta kod određenih bolesti, ujednačenu kvalitetu prehrane, sustavni razvoj i kontrolu bolničke prehrane te čine temelj za informatizaciju bolničke prehrane.  U odnosu na prijašnji Standard novi je proširio broj dijeta koji sada obuhvaća čak 50 različitih dijeta kojima su dodane karakteristike za svaku pojedinu dijetu što će značajno pomoći svima koji rade s dijetama ili im je dijeta sastavni dio liječenja. Rukovoditelj Službe za prehranu i dijetetiku KBC-a Zagreb, Eva Pavić, mag.spec. u svom je predavanju istaknula da je sada pred dijetetičarima veliki posao na implementaciji svih dijeta u bolnički sustav, ali i izradi normativa i jelovnika u skladu s novim preporukama.

Glavne teme na skupu bile su problemi prehrane kod različitih bolesti i stanja, poput dijabetesa, bubrežnih i gastroenteroloških bolesti, osteoporoze, disfagije te poremećaja hranjenja.



Vijesti iz medija