Ostojić: Milinović je ministarstvo vodio bez plana, strategije i vizije

Slika arhiva/images/novosti/novosti/ostojic_milinovic_je_ministarstvo_vodio_bez_plana_strategije_i_vizije/77735-1-cro-HR/ostojic_milinovic_je_ministarstvo_vodio_bez_plana_strategije_i_vizije.jpg

ZAGREB, 8. siječnja (Hina) - Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je danas kako je njegov prethodnik u HDZ-ovoj vladi Darko Milinović to ministarstvo vodio površno, bez plana, strategije i vizije, što su, poručio je, pokazale i analize neovisne konzultantske kuće.
"Analizu o dugu koji je ostavio bivši ministar učinila je neovisna konzultantska kuća, a ne politika. Njegova (Milinovićeva) preciznost i ozbiljnost u javnim nastupima potpuno je jednaka 'ozbiljnosti' kojom je vodio ovo ministarstvo: vodio ga je površno, bez plana, strategije i vizije", rekao je Ostojić odgovarajući na Milinovićeve optužbe kako su podaci "Clean starta" nevjerodostojni i kako je on zapravo 'nečisti start'.

Vidim da mu nije lako, ustvrdio je aktualni ministar zdravlja na račun svog prethodnika dodajuću kako mu je zbog toga "osobno i ljudski baš žao".
Posljedice Milinovićevog vođenja sustava su, po Ostojićevim riječima, pregolem dug, prelijevanje javnih sredstava u privatne džepove, privatni monopol i preduge liste čekanja.
"Analize su jasne, posljedice vidimo – golemi dug i preduge liste čekanja koje su bile prije godinu dana, a sada su značajno snižene", naglasio je Ostojić.
Napomenuo je i kako je opće poznata činjenica da bivši ministar ima vrlo velikih problema s brojkama i nulama. "Sjetite se da je morao ići i na neka grafološka vještačenja", rekao je Ostojić.
Darko Milinović je po Ostojićevom mišljenju prvi puta dobio dijagnozu gubitkom izbora. "Drugi puta ju je dobio u siječnju prošle godine kada sam govorio koliki će dug biti, a treća dijagnoza je ova koju su dale konzultantske kuće", naglasio je.
Ministar zdravlja ujedno je i najavio da će Zakon o sanaciji javnih ustanova do kraja siječnja biti u primjeni za kliničke bolnice čiji je osnivač i vlasnik država.
"Ponosan sam što su već sada smanjeni rokovi plaćanja za kliničke bolnice na 150 dana, no ponovno smo morali intervenirati kod županijskih bolnica čiji mi nismo osnivači i vlasnici", ustvrdio je ministar Ostojić.
Do sada je, po njegovim riječima, u Hrvatskoj bilo 12 tzv. sanacija no, kako je kazao, ovo je zapravo prva i posljednja sanacija. "Bilo je interveniranja. Sanacija je izlječenje ili ozdravljenje, a ono što je ostavio bivši ministar je krvna slika hrvatskog zdravstva kojim je on upravljao. Loša krvna slika i za sada smo je popravili, a popravit ćemo je još i više", poručio je ministar zdravlja Rajko Ostojić.
Analiza zatečenog stanja u zdravstvenom sustavu provedena u okviru projekta "Clean start" pokazala je kako je na dan 1. siječnja prošle godine zdravstvo uz dug od 5,7 milijardi kuna imalo još oko 677 milijna kuna neevidentiranih dugoročnih obveza koje će teretiti buduće proračune.



Pisane vijesti