Plenković: Vlada provodi reforme za bolji položaj zdravstvenih radnika te za dostupnost i kvalitetu usluge pacijentima

  • Slika /2019 Slike/HN20191016310244.jpg
  • Slika
  • Slika

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u raspravi u Hrvatskome saboru o drugom po redu zahtjevu oporbenih zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

Kazao je da ministar Kujundžić odgovorno obavlja svoje poslove i zadatke iz nadležnosti u zdravstvu i predano radi na mjerama da osigura financijski održiv zdravstveni sustav koji će građanima pružiti zdravstvenu sigurnost i osigurati dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

Odbijam sve primjedbe iz zahtjeva za opoziv ministra zdravstva

Predsjednik Vlade odbio je sve primjedbe iz toga zahtjeva; naglašavajući da je Vlada poduzela niz koraka kako bi unaprijedila i modernizirala hrvatsko zdravstvo. 

Ako usporedimo s ranijim vladama koje su stvarale nove dugove u zdravstvu, učinili pojedine zdravstvene usluge nedostupnima, stvorile liste čekanja, bez određivanja pravih prioriteta i propustile uložiti u modernizaciju bolnica i bolničke opreme, smatramo da smo ostvarili značajan iskorak.

Istaknuo je da je dug u zdravstvu naslijeđen te da se, dok se ne dosegne puni gospodarski zamah i veći priljev sredstava u HZZO  nije moguće postići apsolutnu financijsku stabilnost zdravstvenoga sustava.

Ostvarujemo dugoročniju racionalizaciju troškova zdravstvenog sustava

"No mjerama koje provodimo na više područja,  očekujemo ostvariti dugoročniju racionalizaciju troškova zdravstvenoga sustava", poručio je predsjednik Vlade, podsjećajući da je u 2017. u sustav usmjereno dodatnih 1,3 milijardu kuna, smanjene su obveze hrvatskog zdravstvenog sustava s kraja 2016., s 8,2 milijarde kuna na 7,8 u 2017. godini.

"U  2019. osigurana su značajna sredstva,  1,5 milijardu kuna, za posebno skupe lijekove, što je povećanje od 100% u odnosu na alocirana proračunska sredstva iz 2015. godine", naveo je.

Dodao je da je veledrogerijama recentno isplaćeno 300 milijuna duga za isporučene lijekove, od ukupno 500 milijuna koliko bi im trebalo biti isplaćeno do kraja godine, napominjući da su i ranije ove godine išle uplate veledrogerijama.

EU sredstva iskorištena za poboljšanje kvalitete hrvatskoga zdravstva

"Korištenje sredstava fondova Europske unije, pridonijelo je poboljšanju kvalitete hrvatskoga zdravstva. Njima rješavamo pitanja objedinjenih hitnih bolničkih prijema, dnevnih bolnica, dnevnih kirurgija, projekata ranjivih skupina,  primarne zdravstvene zaštite, kao i stručnog obrazovanja zdravstvenih radnika", nastavio je Plenković.

U okviru operativnog programa "Konkurentnost i kohezija", ugovoreno je projekata u iznosu od 2,2 milijarde kuna; Vlada je krenula u modernizaciju 29 bolnica i niz drugih projekata za povećanje za povećanje razine zdravstvenih usluga, bolničke opreme i uvjeta rada.

"Podsjećamo da smo tijekom 2017. i 2018. realizirali funkcionalnu integraciju 12 bolnica s ciljem restrukturiranja, osuvremenjivanja te racionalizacije troškova", kazao je predsjednik Vlade, napominjući da je donesen i Nacionalni plan razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica i klinika za 2018.-2020. kojim se osigurava nastavak započetih aktivnosti na reformi sustava usmjerenih na reorganizaciju bolničkih kapaciteta. 

Niz kapitalnih investicija

Kazao je da je Vlada pokrenula niz kapitalnih investicija: bolnice u Rijeci, Puli, projekt Nacionalne dječje bolnice u Blatu, Nacionalni centar za medicinsku robotiku, transplantacijski centar za pedijatriju na Srebrnjaku i čitav niz drugih investicija diljem Hrvatske, neovisno o tome tko je započeo projekt i tko je gdje na vlasti na lokalnoj razini. Bitno je provesti projekte do kraja, naglasio je.

"S ciljem bolje standardizacije provođenja postupaka javne nabave, provedena je  reorganizacija u dijelu javne nabave koja je organizirana na jednom mjestu u Ministarstvu", kazao je Plenković, ističući posebno Projekt centralnog upravljačkog sustava usmjerenog osiguranju boljeg upravljanja
bolničkim sustavom, boljeg upravljanja informacijama, praćenja svih zdravstvenih indikatora, projekt e-naručivanja svih zdravstvenih usluga. 

"Ovaj projekt radimo sa profesorima sa sveučilišta Harvard, s posebnim timovima u okviru našeg zdravstvenog sustava.

Njima želimo podići razinu transparentnosti poslovanja zdravstvenih ustanova, pokazatelje učinkovitosti i kvalitete, te kontinuirano dorađivati i vrednovati kako bismo provoditeljima zdravstvene zaštite,  pojačali ukupnu učinkovitost poslovanja i digli kvalitetu usluge pacijentima", poručio je predsjednik Vlade.

Kazao je da će do kraja ove godine biti usvojen Nacionalni program protiv raka, projekt koji grade stručnjaci u koordinaciji ministra zdravstva, s vrlo vrijednim međunarodnim recenzijama. 

Ojačana uloga domova zdravlja

Premijer je podsjetio da je donesen novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji uređuje organizaciju djelatnosti primarne razine  zdravstvene zaštite, jača se uloga domova zdravlja, jača se specijalističko-konzilijarna zdravstvena zaštita na primarnoj razini koja do sada nije bila dovoljno zastupljena.

Uvode se dežurstva u djelatnosti obiteljske medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece i dentalne zdravstvene zaštite koju obavljaju domovi zdravlja i privatni zdravstveni radnici koji obavljaju zdravstvenu djelatnost u ordinaciji.

Unaprjeđuje se palijativna skrb na primarnoj razini, a jedna od novina je i Nacionalni registar pružatelja zdravstvene zaštite  koji će obuhvatiti sve pružatelje zdravstvene zaštite.

Mogućnost nagrađivanja za natprosječne rezultate radnika koji obavljaju zdravstvenu djelatnost se također uvela, uređeno je područje zdravstvenog turizma kojeg ranije nije bilo.

Funkcionalna integracija za djelatnost hitne službe na svim razinama

Novim zakonom uvodi se model funkcionalne integracije za djelatnost hitne službe na svim razinama zdravstvene djelatnosti, nabrojao je predsjednik Vlade.

Kazao je da se stavlja naglasak na edukaciju sestara i medicinskih tehničara u timovima hitne službe i ulažu napori u organizaciju hitne helikopterske medicinske službe za koji je projekt iz europskih fondova na pozicijama Ministarstva obrane, planirano 35 milijuna eura.

"U tijeku je uspostava pomorske medicinske službe prijevoza specijaliziranim brodicama. Posebno želimo osigurati, kroz nabavu šest brodica, dostupnost usluge na otocima Mali Lošinj, Rab, područje Zadra, Šibenika, Brača i dubrovačkih otoka. U tu su svrhu osigurana dodatna sredstva EU od 45 milijuna kuna", naveo je premijer.

Zdravstveno osoblje je najveća vrijednost sustava

Predsjednik Vlade naglasio je da su najveća vrijednost sustava liječnici, medicinske sestre i čitavo zdravstveno osoblje kojima je Vlada nedavno, nakon isteka granskog kolektivnog ugovora potpisali dodatak  i omogućili povećanje plaća.

Kazao je da je, korištenjem europskih sredstava, izdvojeno 187 milijuna kuna za specijalističko usavršavanje doktora medicine, što je povećanje za skoro 30 milijuna kuna te je osigurana specijalizacija za 212 specijalizanata.

"Ujedno povećavamo kvalitetu života oboljelih od teških bolesti. Ne samo da smo povećali proračun za posebno skupe lijekove. Poseban napor napravili smo kad je riječ o djeci oboljeloj od spinalne mišićne atrofije. Ne samo da je spinraza stavljena na listu lijekova, nego  smo u dogovoru, i aktivnim angažmanom s drugom farmaceutskom kompanijom Hoffman - La Roche, uspjeli Hrvatsku uvrstiti u kliničko ispitivanje, pa naši pacijenti primaju i taj lijek, pa je već 31 dijete, od kojih je osam na respiratoru,  te sedam odraslih osoba", ističe predsjednik Vlade dodajući da je s tom tvrtkom nedavno potpisan i ugovor koji će omogućiti financiranje izgradnje posebnog laboratorija u KBC Zagreb, za istraživanje za istraživanje personalne medicine i liječenje malignih bolesti, najsuvremenijim metodama najbolje svjetske prakse. 

Razvoj zdravstva kao dio naše politike društvene solidarnosti

"Sve je to dio naše politike društvene solidarnosti. Ova Vlada, kao i u drugim područjima,  poduzima mjere za provedbu reformi u zdravstvu, za bolji položaj i zdravstvenih djelatnika, ali prije svega za dostupnost i kvalitetu usluge pacijentima", napomenuo je Plenković. 

Promjene u organizaciji zdravstvene zaštite, kvalitetnija primarna zaštita, jačanje preventivnih aktivnosti, razvoj učinkovitog sustava hitne medicine s ciljem stvaranja pretpostavki za bolje upravljanje ljudskim resursima, te bolja zaštita pacijenata, glavne su piste djelovanja ministra Kujundžića i cijele Vlade u ovoj domeni. 

"S obzirom da naš zdravstveni sustav pruža kvalitetnu uslugu u usporedbi s razvijenijim članicama Europske unije,  ulažemo puno manje sredstava po glavi stanovnika, moramo naći balans racionalizacije i iznalaženja načina da nam sustav bude učinkovitiji.

Važna uloga ministra Kujundžića

Također, želim kazati kako ćemo djelovanjem na tragu koji smo do sada napravili, racionalizacijom, zalaganjem svih dionika, iznalaženjem boljih rješenja za financiranje zdravstvenoga sustava, nastaviti s unaprjeđenjem zdravstvene zaštite, a  ministar Kujundžić u tom pogledu ima važnu ulogu", zaključio je Plenković, dodajući da vjeruje kako će i ova rasprava završiti kao i prošlogodišnja, kada je Sabor izglasao povjerenje ministru zdravstva. 

Kujundžić: Hvala što ste mi omogućili da u raspravi iznesem rezultate

Ministar zdravstva Milan Kujundžić zahvalio je oporbenim zastupnicima što su omogućili današnju raspravu  na kojoj ima priliku iznijeti brojeve o rezultatima njegovoga rada. 

Kazao je da su ljudski resursi najvažniji pa je tako 2015. u hrvatskom zdravstvenom sustavu radilo 14.400 liječnika, a sada ih je oko 15.300. 

"Što se tiče medicinskih sestara", nastavio je, prije tri godine, u vrijeme SDP-a, u sustavu je radilo 29.000 sestara, a sada ih je 31.000." 

Povećane su plaće, vraćeni regres i božićnica

"Glede plaća, 2015. godine, srednja stručna sprema, sa noćnim dežurstvima imala je prosjek 5.800., a sada je to 6.700 kuna. Viša i visoka stručna sprema 2015. imala 6.500, sada 7.300. Sada sestre i liječnici imaju regrese i božićnice, koje su im bile ukinute", podsjetio je ministar.

Kazao je da ova Vlada nije čekala kraj mandata, nego je odmah na početku, 1. siječnja 2017. plaće povećala za 2%, a otad ih  je povećavala u nizu do sadašnjih 18%.

"Dakle, sestrama i liječnicima povećane su plaće za 18%, a u SDP-ovo su vrijeme smanjivane. Tadašnji ministar je napravio najsramniji čin u povijesti svjetske medicine, čin kojemu se smije cijeli svijet,  koji liječnicima ukida reprezentativnost i mogućnost pregovaranja čime postaju subjekt koji ne može pregovarati", ustvrdio je.

Stopostotno povlačenje novca iz EU fondova

"Što se tiče povlačenja iz EU fondova, povukli smo maksimum, stopostotnih 2,2 milijarde i uložili u bolnice diljem Hrvatske i doslovce svaki dan liječnici, sestre, a nadasve pacijenti zahvaljuju ovoj Vladi, ovom premijeru i posebno onima koji rade u zdravstvenom sustavu za sve što dobivaju", zaključio je ministar Kujundžić.

Foto: Hina

Stranica