Pomoćnik ministra dr. sc. Mate Car održao je sastanke sa svim zainteresiranim dionicima na temu POTENCIJALA RAZVOJA ZDRAVSTVENOG TURIZMA, s naglaskom na LJEČILIŠNI TURIZAM

  • Slika /2018 Vijesti/DSC_0272_treca.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U petak 28. 09. 2018., u Ministarstvu zdravstva održani su sastanci zainteresiranih dionika zdravstvenog turizma, osobito lječilišnog koji se tradicionalno zahvaljujući prirodnim ljekovitim činiteljima provode u lječilištima i specijalnim bolnicama.

Prvi sastanak pomoćnik ministra dr. sc. Mate Car, održao je sa županima, zamjenicima župana te njihovim predstavnicima. Cilj sastanka bio je upoznati ih s trenutačnim planovima i mogućnostima razvoja zdravstvenog turizma na strateškoj razini: trenutnim planom izrade  Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske 2020. - 2030., mogućnosti koje su na raspolaganju glede financiranja iz nacionalnih i EU fondova te o sadržaju Nacrta zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim se stvaraju nesmetane mogućnosti razvoja zdravstvenog turizma, ali ne na štetu javnog zdravstva.
Nakon sastanka sa županima,  održan je sastanak s ravnateljima specijalnih bolnica za medicinsku rehabilitaciju i lječilišta i svim zainteresiranim dionicima razvoja zdravstvenog turizma, Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, predstavnicima Hrvatske gospodarske komore- Zajednice zdravstvenog turizma, Hrvatske udruge poslodavaca, Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Grada Zagreba te privatnim poduzetnicima koji  participiraju u bilo kojem od oblika zdravstvenog turizma.
Na sastanku su se predstavili svi djelatnici Zavoda za zdravstvene usluge u turizmu sa ciljem upoznavanja djelatnika i poboljšanja komunikacije među djelatnicima zavoda i ostalima dionicima u zdravstvenom turizmu.
Nastavno na temu razvoja zdravstvenog turizma, u ovom slučaju naglasak je bio na lječilišnom turizmu, održan je i seminar na temu balneologije s dva predavanja:
1. Povijest balneologije u Republici Hrvatskoj – predavač je bio Radovan Čepelak, dipl. ing.
2. Balneološka služba danas i sutra – predavač je bio Damir Andabaka, dipl. ing.
U nastavku seminara svi su sudionici raspravljali o mogućnosti da se unutar neke od postojećih institucija formira Zavod za balneologiju (radni naslov) koji bi kao centar izvrsnosti za područje liječenja prirodnim ljekovitim čimbenicima koordinirao stručno-znanstvena istraživanja iz toga područja i s time dao temelj diferencijacije i promocije lječilišnih odredišta u Hrvatskoj kao znanstveno dokazanih destinacija zdravstvenog turizma.

Stranica