Posjet ministra Varge Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci

Slika arhiva/images/novosti/novosti/posjet_ministra_varge_primorsko_goranskoj_zupaniji_i_gradu_rijeci/105139-1-cro-HR/posjet_ministra_varge_primorsko_goranskoj_zupaniji_i_gradu_rijeci.jpg

RIJEKA, 10. rujna 2014. - Ministar zdravlja prim. dr. Siniša Varga sa suradnicima danas je posjetio Rijeku i sastao se sa županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom i gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom. Glavna tema sastanka bila je suradnja oko unaprjeđenja zdravstvenog sustava u županiji i projekt uređenja KBC Rijeka po modelu javno-privatnog partnerstva.

Ugovor o javno-privatnom partnerstvu KBC Rijeka potpisan je u prosincu prošle godine, predviđa rekonstrukciju i izgradnju bolnice na Sušaku, a vrijednost projekta procjenjuje se na 3,2 milijarde kuna. Na površini od 8 hektara planira se izgradnja devet zgrada ukupne površine oko 240 tisuća četvornih metara, a pod zemljom će se urediti garaža za oko 1800 vozila.

"KBC-a Rijeka je predugo u jednom zapuštenom stanju, baš iz razloga što je kontinuirano bio u iščekivanju izgradnje kompletno nove bolnice. Došao je trenutak za početak izgradnje te nove bolnice, koja je itekako potrebna," kazao je ministar Varga i dodao kako se u suradnji s Gradom, Županijom i sustavom javne nabave traži modalitet s ciljem maksimalnog ubrzavanja postupka pripremih faza za gradnju, kako bi se prve faze projekta, ginekologija i pedijatrija, počele graditi što prije.

Ministar Varga održao je sastanak s ravnateljima zdravstvenih ustanova Primorsko-goranske županije na kojem je bilo riječi o izmjenama legislative u području zdravstvene zaštite i zdravstvenog turizma, nabavci medicinske opreme za KBC Rijeka, izmjenama postojećeg sustava financiranja zdravstvene zaštite i ugovaranja s HZZO-om te o mogućnosti hospitalnog liječenja građana iz drugih zemalja Europske unije.

U prošloj godini u zdravstvene ustanove u Primorsko-goranskoj županiji uloženo je oko 11 milijuna kuna županijskih sredstava. Od toga je za uređenje objekta Thalassotherapia u Crikvenici utrošeno 2,4 milijuna, a za nabavu opreme za Thalassotherapia u Opatiji 3,7 milijuna kuna. Za adaptaciju bolničkih odjela Psihijatrijske bolnice Rab uloženo je 1,9 milijuna kuna, a za Lječilište Veli Lošinj 1,9 milijuna kuna. Zavod za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije dobio je tri nova vozila za hitne intervencije, vrijedna 988 tisuća kuna i to za ispostave Vrbovsko, Čabar i Delnice.

Ministar Varga obišao je i Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju, bolesti srca, pluća i reumatizma Thalassotherapia u Opatiji.



Pisane vijesti