Potpisana Deklaracija o suradnji u području genomike i personalizirane medicine

  • Slika /2018 Vijesti/1.png
  • Slika

Državni tajnik prim. Željko Plazonić, dr. med., potpisao je u ime Republike Hrvatske Deklaraciju Europske komisije o suradnji prema dohvaćanju najmanje jednog milijuna sekvenciranih genoma u Europskoj uniji do 2022. godine

Ovaj dokument predstavlja okvir suradnje u području genomike i personalizirane medicine kako bi se osigurao raspodijeljen, ovlašten i siguran pristup nacionalnim i regionalnim bankama genskih podataka i ostalim podatcima relevantnim za unaprjeđenje istraživanja o personaliziranoj medicini, kao što su razvoj sigurne infrastrukture i alata koji će omogućiti prekogranično dijeljenje ili analizu genskih i ostalih skupova podataka iz više europskih zemalja, jačanje suradnje u provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka, te ostala područja koja se odnose na korištenje osobnih podataka u zdravstvu.
 
Personalizirana medicina koristi se podacima temeljenim na novim tehnologijama kako bi se bolje razumjele individualne karakteristike svake pojedine osobe i omogućilo odgovarajuće liječenje prilagođeno upravo tom pojedincu. Uporabom genomskih podataka, liječnici i znanstvenici mogu bolje razumjeti bolesti, bolje ih predvidjeti, spriječiti, dijagnosticirati i u konačnici kvalitetnije provesti liječenje. Takve koordinirane aktivnosti u ovom području mogu uvelike doprinijeti zdravstvenim sustavima država članica Europske unije, čime bi se omogućilo rješavanje većih zdravstvenih izazova poput malignih bolesti i kardiovaskularnih bolesti, epidemije zaraznih bolesti, te posebno rijetkih bolesti.
 
Do sada je Deklaraciju o suradnju potpisalo 17 država članica Europske unije.

Stranica