Potpisivanje Ugovora za nabavu robotskog kirurškog sustava

  • Slika /2018 Vijesti/20181001_121312.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministarstvo zdravstva provelo je otvoreni postupak nabave za Robotski kirurški sustav procijenjene vrijednosti 12.000.000,00 HRK, a ugovor o javnoj nabavi sklopljen je u vrijednosti od 11.900.000,00 HRK bez PDV-a.
Ispred Ministarstva zdravstva ugovor je potpisao ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, a ispred TransEnterix Europe S.a.r.l. g. Andre Philippe Revenu.

Postupak nabave robotskog kirurškog sustava objavljen je dana 07. srpnja 2018. godine, a Odluka o odabiru postala je izvršna dana 13. rujna 2018. godine. Odabrana je ponuda ponuditelja TransEnterix Europe S.a.r.l. (švicarska podružnica tvrtke TransEnterix Europe S.a.r.l. s glavnim sjedištem u Luksemburgu.).
Okupljenima su se obratili prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor iz KBC-a Zagreb, prim. dr. Branislav Kocman, dr. med., zamjenik predstojnika Klinike za kirurgiju KB-e Merkur, prof. dr. sc. Bojan Jerbić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Darko Chudy, dr. med. neurokirurg iz KB-e Dubrava, teprof. dr. sc. Željko Kaštelan, dr. med.iz  KBC-a Zagreb.
 
Rok isporuke iznosi 12 mjeseci od dana potpisivanja Ugovora o javnoj nabavi.
 
Riječ je o prvom robotskom kirurškom sustavu u Republici Hrvatskoj koji će biti smješten u Klinici za urologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb, a edukacija na njemu vršit će se za više hrvatskih centara. Daljinski upravljani robotski sustav Senhance proizvođača Transenterix Italia S.R.L. sposoban je izvoditi minimalno-invazivne kirurške zahvate u različitim kirurškim strukama (urologiji, općoj kirurgiji, ginekologiji i kirurgiji toraksa), a ima i mogućnost nadogradnje sustava kao i proširivanje operativnih funkcija i opreme. Sustav je namijenjen za pomoć u preciznoj kontroli laparoskopskih instrumenata za vizualizaciju i edoskopsko rukovanje tkivom, uključujući hvatanje, rezanje, tupu i oštru disekciju, aproksimaciju, podvezivanje, elektrokirurgiju, šivanje, mobilizaciju i retrakciju u laparoskopskoj i torakoskopskoj kirurgiji. Radi se o značajnom iskoraku pri izvođenju ovakve vrste zahvata, obzirom da omogućuje iznimnu preciznost i puno kraće vrijeme oporavka pacijenta. Uvođenjem robotskog kirurškog sustava Republika Hrvatska slijedi europske i svjetske trendove u minimalnoinvazivnoj kirurgiji na obostranu koristi liječnika i pacijenata. Nabava ovog sustava također je i prvi korak u realizaciji osnivanja „Nacionalnog centra za medicinsku robotiku“. Ideja je osnovati Nacionalni Centar koji bi trebao biti odgovoran za izobrazbu i trening liječnika, kao i razmjenu znanja, a također bi trebao biti inicijator predavanja i konferencija koje doprinose razvoju i razmjeni znanja iz područja medicinske robotike.
Važno za naglasiti je  kako se i ova nabava financira bespovratnim sredstvima EU u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Europskog fonda za regionalni razvoj, koja su namijenjena za poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili dnevnim kirurgijama u bolnicama u javnom zdravstvenom sektoru.
 
Na ovaj način, osim poboljšanja dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite pacijentima kao i omogućavanja edukacije i rada liječnicima na suvremenoj tehnologiji, povećava se i apsorpcija povlačenja bespovratnih sredstava u sektor zdravstva što doprinosi učinkovitom upravljanju javnim financijama.

Stranica