Predstavljen "Daj šest", program edukacije djece o zdravlju zuba

Slika /Vijesti/2015/Daj 6.JPG

Zagreb, 21. listopad 2015 – "Objasnimo li našim prvašićima koliko su im zdravi zubi i njihova higijena važni za cijeli život, oni neće biti dijelom porazne statistike lošeg KEP indeksa", rekao je danas u Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić ministar zdravlja prim. Siniša Varga. 

Tom prilikom predstavljen je novi preventivni program"Daj šest".

Program su u osnovnoj školi predstavili autorica programa Daj Šest Jesenka Jeličić i  predsjednik Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine Željko Rotim. Autorica programa Jesenka Jeličić naglasila je kako je edukacija djece i roditelja nužan dio svih programa prevencije i zaštite oralnog zdravlja.

„Daj šest“ preventivni je program podizanja svijesti djece o postojanju i važnosti prvih trajnih kutnjaka u obliku stripa kao njima bliskog formata. Idealno ga je provoditi upravo u vrijeme nicanja prvih trajnih zubi, dakle u prvim razredima osnovne škole. Podizanjem svijesti kod djece i roditelja o važnosti oralne higijene, redovitim posjetima doktoru dentalne medicine i mogućnosti preventivne zaštite trajnih zuba (prvenstveno šestica) pečaćenjem, cilj programa je smanjiti zabrinjavajuće visok KEP indeks, pojasnio je dr. Željko Rotim.

Roditelji, a posebice djeca, često uopće ne primjećuju nicanje šestice koja je obično prvi trajan zub u ustima djeteta. Upravo je taj prvi trajni kutnjak najčešće zahvaćen karijesom a KEP indeks 4 obično pokazuje da su najmanje dvije, a ne rijetko i sve četiri šestice kod dvanaestogodišnjaka kariozne, popravljene ili izvađene. Zbog dugogodišnjeg neprovođenja sustavnih, nacionalnih preventivnih programa i  edukacije  roditelja i djece o važnosti oralne higijene i zdravlja, Hrvatska na europskom začelju po KEP indeksu.

KEP indeks, broj zuba s karijesom, ispunom ili izvađenih zuba kod dvanaestgodišnjaka u  RH  je oko 4, dok u zemljama Europe indeks obično iznosi oko 1.Program će se provoditi u svim prvim razredima osnovnih škola u RH, a u njegovom provođenju sudjelovati će učiteljice i učitelji koji će uz pomoć Power Point prezentacije skrenuti pozornost našim prvašićima na važnost zdravlja zuba.



Pisane vijesti | Projekti i programi