"Program 72 sata" za liječenje oboljelih od karcinoma

ZAGREB, 15. travnja 2015. - Ministarstvo zdravlja u suradnji s KBC Sestre milosrdnice pokrenulo je "Program 72 sata", koji će obuhvatiti početak liječenja (od dana dijagnoze) bolesnika s kolorektalnim karcinomom, karcinomima dojke i malignim tumorima glave i vrata u roku od 72 sata od dijagnoze bolesti. Naime, maligne bolesti jedan su od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj te se na ljestvici smrtnosti nalaze na drugom mjestu s udjelom od 27,8 posto.

Rak debelog crijeva drugi je uzrok smrtnosti od zloćudnih bolesti oba spola. Oko 15 posto muškaraca i 13 posto žena oboli upravo od karcinoma debelog crijeva. Od raka dojke godišnje u Hrvatskoj oboli oko dvije i pol tisuće žena, najčešće u dobi iznad pedesete godine, ali u posljednje vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene.

Kako KBC Sestre milosrdnice ima uspješan Institut za tumore koji je sličan program već ranije počeo provoditi, oni su nositelji pilot projekta, a plan je do kraja godine program proširiti na sve kliničke bolničke centre i kliničke bolnice u Republici Hrvatskoj i na liječenje niza drugih malignih oboljenja.

Naime, sličan model se u Klinici za tumore već provodio te se smanjivao broj dana do početka liječenja, a sada su spremni preuzeti te bolesnike unutar 72 sata: početak liječenja, prijem, odluku multidisciplinarnog tima te planiranje operacije u istom boravku, ali i planiranje kemo ili radio terapije.

Program praktički donosi potpuno ukidanje listi čekanja, prirodno stvaranje „high volume“ centara te skraćenje liječenja, što donosi bolje rezultate liječenja malignih bolesti te smanjenje neizvjesnosti bolesnika od posljedica malignih bolesti što djeluje psihološki pozitivno na bolesnika.

Multidisciplinarno liječenje u onkološkim centrima dokazano donosi i do 20 posto bolje preživljenje pacijenata, zbog čega je nužno stvaranje multidisciplinarnih bolničkih centara izvrsnosti za liječenje malignih bolesti.

U Klinici za tumore KBC Sestre milosrdnice se na inicijativu ministra Varge odazvali gotovo svi liječnički timovi te, ukoliko bude potrebno, raditi će se u 2 smjene i subotom, čime će kapaciteti biti potpuno popunjeni što je u skladu s novim modelom financiranja uz veću efikasnost kao i veći iznos fakturiranja.
 

Pisane vijesti