Projekt "Zdravo i fino" DND-a Zabok dobio nagradu Europske komisije

  • Slika /2019 Slike/obesity_award1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Društvo „Naša djeca“ Zabok s projektom „Zdravo i fino“ pobijedilo je u kategoriji nevladinih organizacija za europsku nagradu „2019 EU Health Award“ Europske komisije za prevenciju i smanjivanje debljine u djece i mladih.

Predstavnice Društva „Naša djeca“ Zabok Snježana Krpes, Anka Ilinčić, Dubravka Kolarić, Jana Borovčak zajedno s voditeljicom projekta Jasenkom Borovčak 17. listopada 2019. sudjelovale su na Ceremoniji proglašenja nagrada u Bruxellesu te primile ovu prestižnu nagradu.

Europska komisija ovogodišnju nagradu za zdravstvo Europske unije „EU Health Award“ posvetila je inicijativama gradova, nevladinih organizacija (NGO) i škola koje su pridonijele ili doprinose visokom stupnju javnozdravstvenih politika u Europskoj uniji te osmišljavaju i provode projekte prevencije i smanjenja pretilosti u djece i mladih.

Prekomjerna tjelesna masa i pretilost veliki su problem i izazov u cijelom svijetu i u Europskoj Uniji, kako za odrasle, a posebno za djecu i mlade. Istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju porast prekomjerne tjelesne mase i debljine u djece i mladih izazvane nezdravom prehranom i tjelesnom neaktivnošću. Republika Hrvatska, prema svim istraživanjima među djecom i mladima, nažalost, ne zaostaje u tim negativnim trendovima.

Zato su važne inicijative gradova, nevladinih organizacija i škola koje se bave promocijom zdrave prehrane, tjelesnog kretanja i zdravih stilova života djece i mladih koje su presudne za učinkovito suočavanje s ovim zabrinjavajućim trendom te je Europska komisija odlučila nagraditi najbolje i najučinkovitije inicijative u 2019. godini.

Društvo „Naša djeca“ Zabok još od 2012. godine na inicijativu same djece, članova i članica Dječjega gradskog vijeća pokreće projekt „Zdravo i fino“. Cilj projekta jest promovirati, odgajati i podučavati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te pružiti informacije o problemu pretilosti u djece i mladih. Projekt se provodi u partnerstvu sa Srednjom školom Zabok, Osnovnom školom K.Š. Gjalskog, Dječjim vrtićem „Zipkica“, Zavodom za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, Savezom DND Hrvatske uz financijsku podršku Krapinsko-zagorske županije i Ministarstva znanosti i obrazovanja te u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Ministarstvom zdravstva.

U okviru projekta provode se raznolike aktivnosti: radionice zdravoga kuhanja za djecu, izdan  je jedinstven CD „Zdravo i fino“ s autorskim dječjim pjesmama koje promoviraju zdravu prehranu i zdravlje djece, eko-vrtlarenje s djecom, vršnjačka edukacija u školi, kreativne radionice u vrtiću, edukativne šetnje zagorskim krajem koje promoviraju važnost tjelesnog kretanja, kampanje putem plakata s dječjim sloganima i porukama, kalendari koji promoviraju važnost konzumiranja voća i povrća, lutkarski igrokazi, napravljen je kratki animirani film za djecu „Foodiva u akciji“, savjetovanje za stručnjake „Holistički pristup zdravlju djeteta“, a izdane su četiri kuharice za djecu i roditelje: „Zdravo i fino – priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle“, „Jela zdrava i fina - proljeće, ljeto, jesen, zima“, „Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta“ i nova kuharica netom izašla iz tiska „Zdrava i fina jela Lijepe Naše“. Upravo ova paleta inovativnih, edukativnih i kreativnih aktivnosti osvojila je žiri, sastavljen od poznatih stručnjaka i savjetnika u Europskoj komisiji, kao i voditelja europskih institucija iz redova liječnika, nutricionista, istraživača, sveučilišnih profesora, donositelja EU programa vezanih uz zdravlje, zdravu i sigurnu hranu.

Prva nagrada uključuje i novčani iznos od 100.000 eura koje će Društvo „Naša djeca“ Zabok uložiti u daljnji razvoj projekta „Zdravo i fino“.

Konkurencija je bila velika, jer su uz nas bile udruge iz Danske i Francuske, također s vrlo uspješnim projektima tako da je ovo doista „KRUNA“ našega rada i presretni smo što je prepoznat naš ogroman trud, koncept projekta te dugogodišnji predan i kvalitetan rad – rekla je Jasenka Borovčak, voditeljica projekta.

Ono je što je izuzetno važno, a što je istaknuto u govoru na samom proglašenju, osim zahvale Europskoj komisiji, jest da je ova prestižna nagrada, NAGRADA SVIMA koji su dio projekta Zdravo i fino – djeci, volonterima, suradnicima i partnerima koji su svih ovih godina sudjelovali u stvaranju i realizaciji svih aktivnosti projekta „Zdravo i fino“.

Stranica