Rodilište KBC Sestre milosrdnice postalo „Rodilište - prijatelj djece“

Slika arhiva/images/novosti/novosti/rodiliste_kbc_sestre_milosrdnice_postalo_rodiliste_prijatelj_djece/86357-4-cro-HR/rodiliste_kbc_sestre_milosrdnice_postalo_rodiliste_prijatelj_djece.jpg

ZAGREB, 29. srpnja - Rodilište Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice od danas nosi naziv „Rodilište – prijatelj djece“, koji dodjeljuju UNICEF i Ministarstvo zdravlja, kao potvrdu svjetske kvalitete skrbi za majke i djecu u njihovim prvim zajedničkim danima.

Prilagodbu prostora za zajednički boravak majki i djece u toj ustanovi pomoglo je Ministarstvo zdravlja s milijun i pol kuna.

Rodilište Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC Sestre milosrdnice tako je postalo 28. od ukupno 31 rodilišta u Hrvatskoj koje nosi to priznanje.

Ove godine obilježava se 20 godina od pokretanja inicijative „Rodilišta – prijatelji djece“ u Hrvatskoj, a očekuje se da će do kraja ove godine sva rodilišta dobiti taj naziv.

Svečanosti je prisustvovao ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić. Naglasio je kako će se time Hrvatska svrstati među vodeće zemlje u svijetu u humanizaciji rodilišta i ulaganju u zdravlje majki i novorođene djece.

Inicijativa „Rodilišta – prijatelji djece“ u proteklih je 20 godina uvelike pridonijela promicanju dojenja i majčinog mlijeka kao najbolje hrane, ali i lijeka za njihovo novorođenče.

Tako se bilježi povećanje stope dojenja u rodilištima i neposredno nakon izlaska iz njih, no za pedijatre i zdravstvenu službu i dalje ostaje izazov kako majke motivirati da nastave s dojenjem i nakon trećeg i četvrtog mjeseca djeteta, kada stope dojenja padaju.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izrazio je potporu inicijativi, napomenuvši da je dobro što se sada shvatilo kako je dojenje ključ za početak zdravog života, iako je posljednjih tri do četiri desetljeća bio jak utjecaj kampanja za nadomjestke za majčino mlijeko.

Koordinator programa prof. dr. Josip Grgurić najavio je i ovogodišnji Međunarodni tjedan dojenja koji se svake godine obilježava u prvom tjednu u kolovozu.

Glavna poruka je „Dojenje blisko majkama“, kojom se želi staviti naglasak upravo na važnost potpore majkama i dojenju u zajednici – u obitelji, na radnom mjestu, od zdravstvenih profesionalaca.



Pisane vijesti